fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

5 svakodnevnih frizura koje su štetne za kosu

5 svakodnevnih frizura koje su štetne za kosu

 

Koliko vodite računa o svojoj kosi? Vjerujemo da bi većina žena odgovorila da dosta vremena i pažnje posvećuje izgledu svoje kose i svakodnevnoj frizuri. Pod tim se podrazumijeva sve od pranja, feniranja, peglanja pa do vezivanja kose.

 

Sve ove aktivnosti mogu da se rade na razne načine i uz pomoć raznih preparata, zato je teško tačno utvrditi da li kosu njegujete na pravilan način.

 

Međutim danas govorimo o nečemu drugom. Kada izvršavate svoje svakodnevne obaveze vaša kosa je u svemu tome saputnik. Da bi bila dobar saveznik, bilo bi dobro da izgleda čisto, lijepo i njegovano.

 

Nije lako imati lijepu i zdravu kosu, jer često nemamo vremena da razmišljamo o svim aspektima njene njege. Najčešće je u brzini samo vežemo u neki rep ili punđu i izjurimo iz kuće jer uglavnom negdje žurimo.

 

A da li te brzinske frizure mogu oštetiti kosu? Da, mogu itekako. Upravo te frizure koje su nam najpraktičnije najviše i oštete kosu. Hajde da vidimo šta je to što treba da izbjegavate kada je frizura u pitanju.

 

 

Frizure koje maste kosu

Da li vam se kosa brzo masti? Ako je odgovor potvrdan vjerujemo da vam je to zaista veliki problem. Niko ne voli kada mu je kosa masna, jer djeluje prljavo i slijepljeno. Ne volimo da je nama kosa takva, a ne volimo ni da vidimo takvu kosu na drugoj osobi. Vjerovatno ste puno puta pomislili za nekoga “Daj operi tu kosu, voda i šampon nisu tako skupi”. Da, lako je to pomisliti, ali neki ljudi zaista imaju veliki problem sa masnom kosom.

 

Uzrok masne kose je višak sebuma. Njega proizvode lojne žlijezde i to je nešto što zavisi od našeg organizma. Osim genetskih faktora, ubrzanom mašćenju kose doprinose i spoljni uticaji poput zagađenog vazduha, raznih neodgovarajućih preparata za kosu kao i pojedinih frizura. Dobra vijest je da masna kosa može da se izliječi uz pomoć raznih maski i preparata na prirodnoj osnovi. Potrebno je malo truda i obraćanja pažnje na način pranja kose i upotrebu odgovarajućih kozmetičkih proizvoda.

 

Pojedine frizure koje zahtjevaju upotrebu raznih ulja mogu doprinijeti tome da se kosa brže masti. Takođe ako vam je kosa puštena i konstantno kroz nju prolazite prstima očekujte da će doći do ubrzanog mašćenja kose.

Bez obzira koju frizuru nosite svaki dan, ako ona zahtjeva da se kosa puno češlja ili da se kroz nju prolazi rukama, to može pojačati mašćenje kose.

 

Da bi ste smanjili problem, nemojte je prati isuviše često. Dva do tri puta nedjeljno je sasvim dovoljno. Kada je riječ o izboru šampona neka on bude na prirodnoj osnovi bez štetnih sastojaka poput sulfata i parabena. Vodite računa da balzam nikako ne stavljate od korijena kose, već samo na krajeve jer njime možete napraviti još veći problem.

 

Ovu su neki praktični savjeti koje će vam dati i svaki ljekar. Ako njih počnete primjenjivati vidjećete poboljšanje, a svaki dodatni tretman je dobrodošao i može samo da doprinese ljepšem izgledu kose.

 

Peglana kosa

Volite da vam je kosa besprijekorno ravna? Većina žena obožava kada im je kosa besprijekorno ispeglana. Slažemo se da to na oko izgleda zaista predivno, međutim šta se krije iza toga.

Prečesto peglanje kose može biti veliki neprijatelj vašoj kosi i oštetiti je.

 

Vrelina koju emituje pegla može uništiti kosu do te mjere da izgleda suho i takoreći mrtvo. Mnogi bi rekli da im je kosa nakon učestalog peglanja kao slama, što i nije daleko od istine.

 

A kako imati i lijepu ravnu kosu i zdravu kosu? Ako ne namjeravate da prekinete sa svakodnevnim peglanjem kose onda bi bilo dobro da joj pružite malo više njege. Osim što bi za ovu frizuru trebalo da imate kvalitetnu peglu, neophodno je i da kosi pružite odgovarajuće tretmane koji će je nahraniti i dati joj vlažnost i lijep izgled. Takođe je jako važno da koristite preparate koji štite kosu od vrućine.

 

Na tržištu danas zaista ima jako puno proizvoda koji su napravljeni baš za tu namjenu, pa ako vam je ravna kosa prioritet, potražite neki od njih.

 

Kada sve ovo stavite na vagu vrijedi li ravna kosa čitavog truda? Da li ćete je i dalje peglati ili će po koji talas u kosi od sada biti dozvoljen?

 

Konjski rep

Konjski rep je poprilično česta frizura koju mnoge žene praktikuju. Kao prvo, jako se brzo napravi, olakšava svakodnevno funkcionisanje, a osim svega toga umije da izgleda i jako zanosno. Zato je i logično zašto je konjski rep toliko zastupljen.

 

A da li ste znali da on zapravo nije preporučljiv za kosu? Moramo vas razočarati, ali konjski rep zaista nije frizura koja odgovara tjemenu jer gumica koja se vezuje oštećuje i lomi dlaku. Problem nastaje pogotovo ako se konjski rep stalno veže na istom mestu i ako se jako zateže gumicom. Od toga može vremenom da počne da opada kosa.

 

Probajte da nađete neku manje štetnu alternativu konjskom repu ili ga nemojte vezivati toliko čvrsto. Što je kosa labavija i opuštenija dolazi do manjeg oštećenja.

Tapirana kosa

Vaša kosa nema volumen? To može biti estetski problem jer kosa izgleda rijetko i slabo. Osim toga malo koja frizura izgleda lijepo na takvoj kosi.

 

Zato je sasvim razumljivo zašto pribjegavate tapiranju. Na taj način kosa izgleda bujnije i to doprinosi vašem cjelokupnom izgledu.

 

Nažalost ovakav način tretiranja kose dovodi do njenog oštećenja. Ok je da ponekad primijenite ovaj način sređivanja kose, ali ako to činite svakodnevno zaista možete narušiti kvalitet kose i nanijeti joj više štete nego koristi.

 

Probajte da postignete volumen uz pomoć drugačije frizure ili promjenom razdeljka koji će vizuelno doprinijeti tome da kosa djeluje bujnije. Sa druge strane  možete probati i šampone koji su namenjeni za postizanje volumena.

 

Pletenice

Koliko često pribjegavate pravljenju pletenica? Nekako se ova frizura više vezuje za mlađu populaciju, mada ima i žena u nekim ozbiljnijim godinama koji vole ovaj način vezivanja kose.

 

Međutim moramo vas razočarati i upozoriti vas da to nije nimalo dobro za vašu kosu. Prilikom pletenja pletenica pramenovi se uglavnom čvrsto prepliću kako bi pletenica bila čvrsta i stabilna. To dovodi do čupanja dlake kao i do lomljenja kose, a pospješuje i pucanje krajeva kose.

 

Ponekad se možete počastiti i kojom pletenicom u kosi, ali neka ona bude što labavije ispletena kako bi kosa mogla disati i proći bez većih oštećenja.

 

Punđa

Punđa je čest izbor mnogih žena kada kosa nije u najboljem izdanju, kada napolju puše vjetar ili pada kiša, a i kada je vruće. Moglo bi se reći da joj se pribjegava u raznim vremenskim prilikama i neprilikama. Iako punđa može izgledati zaista elegantno i uredno, frizeri ipak savetuju da je ne pravite često i da ona bude što opuštenije napravljena.

 

Ako niste znali, prečesto pravljenje punđe osim oštćenja i lomljenja kose, može dovesti i do njenog opadanja.

Drage dame, osim što vas u svakodnevnom životu čeka more obaveza i aktivnosti, morate voditi računa i o svojoj kosi. NIje lako uvijek imati savršenu frizuru i sasvim je u redu da ne budete uvijek na visini zadatka. Međutim kada je zdravlje kose u pitanju, tu bi zaista trebalo povesti više računa i  služiti se pojedinim cakama koje smo spomenuli.

Ako ste do sada često pribjegavali ovim frizurama koje nisu baš preporučljive, možda je vrijeme za novi izgled i drugačiji način šišanja. Isprobajte nešto novo, pustite vašu kosu da diše i da radi za vas u svakoj situaciji.

Pročitajte i ovo

Merjema Karalić: Mlada doktorica iz Kiseljaka i ponosni nosilac “Srebrene značke” Univerziteta u Sarajevu

Danas vam donosimo priču o Merjemi Karalić, naša vrijedna i posvećena 27-godišnja doktorica svakako da …