fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Firme u FBiH traže da se omogući uvoz radne snage

Kompanije iz prerađivačke industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine smatraju da je rješenje za nedostatak domaće radne snage u uvozu radne snage.

Nakon održane tematske sjednice prerađivačkih udruženja pri Sektoru za industriju i usluge Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj su detektirani ključni problemi proizvodnog sektora, kao što su cijena električne energije, problem radne snage, održivost investicija, cijena sirovina i promjenljivo stanje na svjetskim tržištima, Komora je uputila entitetskoj vladi Inicijativu za donošenje novog programa mjera pomoći privrednim društvima.

Odbori Udruženja prerađivačke industrije Privredne komore, Udruženja metalne i elektroindustrije – UMEI, Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju, Udruženja hemijske industrije i industrije plastike, Udruženja šumarstva i drvne industrije, Grupacije automobilske industrije i Grupacije namjenske industrije su došli do konkretnih prijedloga koji će u narednom periodu, kako je navedeno, znatno olakšati poslovanje.

Između ostalih, predloženo je uvođenje novih povoljnih kreditnih linija, koje će biti usmjerene u realizaciju novih investicija i nabavku sirovina i repromaterijala, a naglasak je stavljen na nedostatak radne snage, tj. odliv radnosposobnog stanovništva. Istaknuto je da je potrebno izraditi programe za zadržavanje radne snage, ali i osiguranje uslova za vraćanje bosanskohercegovačkih državljana iz inostranstva.

Naglašeno je da je potrebno omogućiti uvoz potrebne radne snage.

Razmatrani su aktuelni problemi poskupljenja cijena sirovina, električne energije i drugih energenata, kao i uvođenje prekogranične takse ugljendioksida.

Neophodno je da Vlada Federacije i resorno ministarstvo osiguraju kontrolirani rast cijena električne energije i drugih energenata kako ne bi došlo do velikih negativnih posljedica po privredna društva i po zaposlene, saopćili su iz Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …