fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Održan tradionalni mevlud u Čaršijskoj džamiji u Fojnici

U Fojnici je u Čaršijskoj, Šaban Ahmed efendijinoj džamiji održan tradicionalni mevlud povodom rođenja poslanika Muhammeda, a.s.!

Zbog higijensko-epidemioloških mjera, mevludu je prisustvovao manji broj vjernika nego prethodnih godina, ali se osjetila i radost ponovnog, zajedničkog prisustva ovom tradicionalnom mevludu.

Mevludu je prisustvovao Mensur ef. Pašalić, načelnik opštine Fojnica Sabahudin Klisura, predsjednik MIZ Fojnica Azem Huseinbašić.

Uvodnu riječ je imao glavni imam MIZ Fojnica, Edin ef. Rojo, a zatim su fojnički imami i derviši iz Vukeljića izveli tradicionalni mevludski program.

Fojničkim džematlijama se obratio dekan Fakulteta islamskih nauka, Zuhdija ef. Hasanović, doktor hadiskih nauka.

Doktor Zuhdija je na samom početku vaza iskazao radost boravka u Fojnici jer Fojnica se pokazala mjestom ljudi koji njeguju sjećanje i iskazuju veliku ljubav prema Muhammedu, alejhisselamu.

“Muhammed,a.s., je bio čovjek koji je pokazao kako čovjek dobar može biti. Kada upoznajemo neke ljude, otkrivamo dosta loših stvari, ali kako upoznajemo Muhammeda,a.s., njega sve više volimo i otkrivamo kako nije imao mahane. Za 23 godine je odgojio generaciju muslimana kojima je promijenio životne ciljeve, običaje. Muhammed, a.s, u jednom hadisu nagovještava uspjeh kasnijih generacija kroz riječi:”Moj ummet je kao kiša, ne zna se je li bolji njen početak ili kraj!”

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …