Najviše je govorio o ljudskim pravima, konkretno o diskriminaciji. Rekao je da u Bosni i Hercegovini ne postoji sistem vrijednosti temeljen na jednakosti svih pojedinaca.

Nakon obraćanja u televizijskom javljanju za Al Jazeeru Balkans rekao je da tokom izlaganja nije direktno govorio o Izbornom zakonu jer je ova tema puno šira i ne može se na taj način ograničavati.

– U pitanju je kakva će Bosna i Hercegovina biti, kakvo će bosanskohercegovačko društvo biti, da li će ostati u nekoj vrsti status quo situacije. Da li će ići unazad u smislu dominacije tog etničkog kriterija koji neki zovu konstitutivnost ili ćemo ići naprijed u pravcu države jednakih slobodnih pojedinaca gdje ničiji identitet nije ugrožen. Svjedoci smo čak i ovdje u ovoj kući iza mene lobiranja koja vode u tom pravcu, koje predstavljaju najgrublje miješanje u unutrašnje odnose BiH. Nije to samo jedna kratkotrajna politička kriza riječ je jednostavno o konceptualnom sukobu nekog starog i nekog novog svijeta. Svijeta koji treba da nam otvori vrata da živimo kao sav normalan svijet – kazao je Komšić.

Rekao je da i da je koncept konstitutivnosti prevaziđen te da se on sad ne samo pokušava zadržati već i cementirati.

Komšić je prokomentirao i izjavu Milorada Dodika koji je kazao da njegovo obraćanje nije bilo usaglašeno na Predsjedništvu, te “da se on privatno obraćao pred Generalnom skupštinom UN-a, a što mu je omogućio njen generalni sekretar Antonio Guterres”.

– On pokušava od sebe napraviti glavnog gazdu u BiH kao što njegov kolega i prijatelj pokušava napraviti glavnog gazdu na Balkanu, ali nama ne treba dopuštenje da radimo svoj posao i mi ćemo ga raditi ko šta mislio i govorio. Predsjedavajući Predsjedništva po Ustavu je ovlašten da zastupa i predstavlja BiH bez obzira šta ko mislio i šta ko o tome rekao. Dodik je imao priliku da učestvuje u svemu pa čak i u definisanju onoga što će se reći na Generalnoj skupštini. Svojom nepromišljenošću ili glupošću, kako god hoćete, on je odabrao, da u tome ne učestvuje. Ne znam onda kog se đavola onda žali – rekao je Komšić.

Osvrnuo se potom i na izjavu Milanovića koji je kazao kako je on “predsjednik Hrvata ne samo u Hrvatskoj već i u Bosni i Hercegovini”.

– Ja sam zaista mislio da imamo posla s ozbiljnim stavovima i ozbiljnim izjavama. Ne živimo mi u u 1800 i nekoj godini, da ovdje ili bilo gdje drugo mogu nastupati poglavice. Dakle, ja sam mislio da je on predsjednik Republike Hrvatske, kao što mu i piše, zvanično, a ne poglavica, čak cijelog jednog naroda. Dakle, mi bi trebali da u ovoj, sali UN-a predstavljamo države, jer je to dostignuće modernog svijeta, to su dostignuća od kojih ne možemo pobjeći, a nismo poglavice koje se natječu čije je pleme veće ili jače i koje će pleme pobijediti. Nažalost kažem, mislim to što sam čuo to je vrhunac gluposti i anahronizma u regiji. Čak ni Vučić ne govori da je predsjednik svih Srba – kazao je Komšić.

Na pitanje novinarke da li će se ponovo kandidovati za člana Predsjednništva BiH kazao je kako smatra da ovo nije ni vrijeme ni mjesto za takva pitanja.

– Meni je sad najlakše da vam kažem da hoću. Ali, evo da ne bude da bježim od odgovora reći ću to: hoću. Bit ću ponovo kandidat. Već sam to ranije nagovještavao – kazao je Komšić.