fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Dodik BiH ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, kao član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, stranke koja djeluje u BiH, ne želi da ga se naziva bosanskim Srbinom. Državu BiH ne smatra svojom, nego je tu njegovo radno mjesto. Njegovi politički protivnici to smatraju populizmom. Analitičari su, pak, stava kako Dodik ima sve, a narod je sve gladniji, pa može sebi priušti i ovakav rječnik. Građani, podijeljeni.

“Ne volimo kada nas ovde zovete Bosancima. Mi nismo Bosanci. Mi smo Srbi. Ja sam Srbin. Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi. Kao što ni oni u Hrvatskoj nisu hrvatski Srbi, nego su jednostavno Srbi”, kazao je Dodik.

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina i gdje zarađuje novac. Nije njemu prvi put da govori ovako. Posljednjih godina, istupi su slični:

“Došao sam ovde da vam kažem da ja nisam bosanski Srbin, jer ja to nisam”;

“Gospodo, mi nismo bosanski Srbi, prestanite nas tako zvati”;

“Da li ćete kao član Predsjedništva putovati sa pasošem Srbije? Da naravno, nemam šta da mjenjam. Ja sam Srbin. Ja više volim Srbiju nego BiH. U BiH je moje radno mjesto, ništa više”;

“Uvijek navijam i u košarci i u fudbalu i u vatrpolu i svemu što dođe iz Srbije, ja navijam za Srbiju. A pogotovo kad igra protiv BiH”.

Građani Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Srebrenice, gradova u Republici Srpskoj, ne misle baš kao Dodik. Neki ga podržavaju, a nekima je dosta politike.

Kako su govorili Dodikovi oponenti

Dodikovi politički oponenti, ranije su za N1 ovako govorili, a on ih je u međuvremenu nazvao izdajnicima, srpskog naroda.

“BiH je moja. Zato što kao Srbin koji dolazi iz RS imam puno pravo da u toj BiH živim”, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a u Pressingu 2019. godine.

“Ja putujem sa pasošem BiH. To je to”, istakao je Mirko Šarović, predsjendik SDS-a iste godine u Pressingu.

Vojin Mijatović iz SDP-a BiH je srpske nacionalnosti. Juče je na Dan srpskog jedinstva na društvenim mrežama istakao zastavu BiH, svoje zemlje, poručuje.

Dodikov najveći kritičar u sadašnjosti, Nebojša Vukanović, kaže kako u vremenu kada mnogi ljudi žive ispod ivice dostojanstva, Dodik igra igru nacionalnosti. Preselio je, kaže, trećinu Srba iz RS u inostranstvo, a sam je išao svojevremeno, poručuje Vukanović, po ruže u Holandiju za Medlin Olbrajt.

“Dejton je savršen okvir. Mi treba da priznamo da je RS sastavni dio BiH i da mi imamo sva prava i slobode koje su zagarantovane Dejtonom, jer to trebamo sačuvati, jer je krvlju stečeno Ne treba se kockati sa tim, da je jedan korumpirani Milorad Dodik i klika oko njega stekla stotine miliona maraka imovinu pljačkajući sopstveni narod, glumila nekakvog patriotu”, kazao je Nebojša Vukanović, nezavisni narodni poslanik.

Slično razmišlja i Esad Bajtal, sociolog. Populizam i ništa drugo, ali opasan

“Jedan dan govorite ovako, jedan onako. Imate problem da se jedan Milorad ne može dogovoriti sa Dodikom. A ne da se dogovori sa Vama ili sa mnom. Izvoli čovječe, dogovori se sa sobom”, smatra Bajtal.

Smatraju naši sagovornici da Dodik nikada neće prestati da govori ovako. Dok je u političkom životu BiH. Iako platu zarađuje kao član Predsjedništva BiH, često govori kako u Sarajevo ide što mora. A pare nisu srpske, već građana BiH, jer ga svi plaćaju, pa i oni koji nisu bosanski Srbi. Izvinite gosp. Dodik, Srbi.

N1 

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …