fbpx
Četvrtak , 27 Januara 2022

ŠOK ZA BOSANCE U ŠVICARSKOJ: SRCE ASIMA MUJALA NIJE IZDRŽALO – OTIŠLA JE NAŠA DUŠA I OSNIVAČ NAJBOLJEG KUD-A U DIJASPORI

Bosanci i Hercegovci i Bošnjaci u Švicarskoj ovih dana ostali su šokirani iznenadnom i preranom smrću Asima Mujala, koji je bio jedan od najistaknutijih Bošnjaka koji se više od četrdeset godina života u Švicarskoj trudio da na jednom mjestu okupi što više Bosanaca i da se druže.

Asim je bio i osnivač KUD „Sevdah“ iz grada Obernetfeldena, a osnovao ga je 2007. godine, pa je tako „Sevdah“ jedan od najboljih, najistaknutijih i najprosperitetnijih kulturno-umjetničkih društava u Švicarskoj. Devedesetih godina Asim je bio osnivač i grupe „Lideri“ u kojoj je svirao bubnjeve.

Uzrok Asimovoj smrti bio je jako težak srčani udar, a kojeg je zadobio tokom vožnje automobila. Udar je, nažalost, bio toliko jak, da za Asima nije bilo spasa.

Otišla je duša našeg „Sevdaha“, otišao je naš veliki prijatelj, savjetnik, drug. Deset dugih godina bili smo zajedno na čelu „Sevdaha“. Asim je bio čovjek koji je bez ijednog franka nadoknade vodio i trenirao folklornu sekciju “Sevdaha“. Naše KUD „Sevdah“ danas ima 100 aktivnih članova, a djelujemo pod krovom džemata Islamske zajednice Bošnjaka Oberentfelden. Zajedno smo odradili osam velikih i veoma značajnih foklorijada, zajedno smo bili najjači, najorganizovaniji klub u dijaspori.

Nama sada samo preostaje da nastavimo Asimovim putem, ne smijemo ga nikada zaboraviti, a to se sigurno neće ni desiti. Naš Asim  zauvijek će živjeti u našim srcima, a budućim generacijama Našeg kluba pričat ćemo o Asimu Mujalo – kazala je, Sabina Rendić, predsjednica KUD „Secdah“ Oberentfelden.

Asimu Mujalo dženaza-namaz klanjat će se u ponedjeljak, 6. septembra 202., ispred prostorija IZBA Oberentfelden, a dženaza će biti obavljena dan kasnije u njegovoj rodnoj Fojnici.

 

Pročitajte i ovo

Novalić: BiH nikada nije proizvela više roba i usluga kao prošle godine

Federalni premijer Fadil Novalić, na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta na kojoj je većinom glasova prihvaćen Nacrt …