fbpx
Srijeda , 29 Maja 2024

Erdogan govorio o Aliji Izetbegoviću i genocidu u Srebrenici: Zapad je nijemo posmatrao

Tokom svog obraćanja u Istanbulu turski predsjednik je podsjetio na posljednji susret sa Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom RBiH.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se danas na Velikom balkanskom susretu u Istanbulu i tom prilikom je poručio kako Turska ima stotine miliona prijatelja širom svijeta koji nade vežu uz Tursku, bez obzira na vjeru i boju kože.

AMANET

Erdogan je u svom obraćanju podsjetio na posljednji susret sa Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Republike Bosne i Hercegovine, rekavši da se amanet koji je preuzeo mora čuvati i ne može se posmatrati izdaleka. Također, spomenuo je i to da je Zapad nijemo posmatrao genocid u Srebrenici i brojne druge masakre, “a i danas zatvaraju oči pred napadima na muslimane širom svijeta”.

Dalje, ukazao je na značaj trajnog jedinstva, stabilnosti i prosperiteta regije. U tom kontekstu Erdogan je podsjetio i na projekat izgradnje autoputa između Sarajeva i Beograda.

– Kada bude završen, autoput između Sarajeva i Beograda biće pravo osvježenje u infrastrukturnom smislu, poriučio je turski predsjednik.

Još jedna tema koju je Erdogan spomenuo je i napad koji je sinoć izvršen na Tursku kuću u New Yorku, pa je ovom prilikom pozvao američke vlasti da pronađu teroristu odgovornog za napad i učine neophodne korake u vezi s ovim slučajem, javlja Anadolija.

Inače, Velikom balkanskom susretu prisustvovao je veliki broj zvaničnika i predstavnika sa Balkana, kao i turski političari. Ovim povodom, pored predsjednika Turske, prisutnima su se obratili i turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop i potpredsjednik Stranke pravde i razvoja (AK) Numan Kurtulmus.

DRUGI KRUG IZBORA

Podsjetimo, drugi krug predsjedničkih izbora u Turkiye u kojem su se našli aktuelni predsjednik Erdogan i opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu, biće održan u nedjelju 28. maja.

Prema raspodjeli važećih glasova, kandidat Narodnog saveza i aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u prvom krugu dobio je 27.133.849 glasova (49,52 posto). Kandidat Nacionalnog saveza Kemal Kilicdaroglu osvojio je 24.595.178 glasova (44,88 posto).

Kandidat Alijanse predaka Sinan Ogan osvojio je 2.831.239 glasova (5,17 posto). Četvrti kandidat Muharem Ince, koji je neposredno pred izbore izjavio da se povukao iz utrke, osvojio je 235.783 glasova (0,43 posto).

Sinan Ogan je danas saopćio da će u drugom krugu podržati Erdogana.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Janko (Franjo) Petrović – Romo sa Otigošća

Preminuo je Janko (Franjo) Petrović – Romo sa Otigošća u 76. godini života. Ukop i …