fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Poražavajuće: U Tuzlanskom kantonu na birou 14 doktora nauka i 306 magistara nauka

Prema izvještaju Agencije za statistiku BiH, skoro 394 hiljade osoba je u potrazi za nekim zaposlenjem.

Tuzlanski kanton je najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH. Zavod za zapošljavanje Tuzlanskog kantona u svojoj evidenciji ima 14 doktora nauka, 306 magistara nauka i 4.997 bachelora ili diplomiranih visokoobrazovanih osoba.

Emir Altumbabić magistar je Tjelesnog odgoja i sporta sa titulom Zlatnog studenta Univerziteta u Tuzli. Kao nezaposlena osoba, još uvijek nije ni evidentiran kod Zavoda za zapošljavanje TK iz revolta na situaciju koja se u ovome kantonu ponavlja godinama.

Po završetku studija zaposlio se u privatnom fitnes klubu, a uporedo dobio je i angažman spoljnjeg saradnika na Univerzitetu u Tuzli, ali bez zasnivanja radnog odnosa. Altumbabić je bio asistent u periodu 2012.-2016. godine.

“Nakon deset godina na Univerzitetu u Tuzli se napokon raspisao konkurs za asistente na skoro svim fakultetima, ali Zlatni studenti i drugi studenti koji su već birani kao spoljni saradnici, iako su im angažmani istekli, nemaju pravo aplikacije”, izjavio je Altumbabić.

On trenutno ne razmišlja o zaposlenju u našoj zemlji, već budućnost za sebe i svoju porodicu vidi negdje u zemljama EU. Do poslovnog angažmana pokušava doći i Arnela Salihbašić – Delić. Volontira već dvije godine u jednoj od pravosudnih institucija Tuzlanskog kantona, kako bi stekla neko iskustvo i kartu za mogućnost zaposlenja. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Aplicirala je za posao u javnom sektoru.

“Održan je test općeg znanja. Čim sam došla ispred vidjela sam dvije žene koje već rade tu i došle su samo formalno da te testove odrade”, izjavila je Salibašić-Delić.

Čak i ako posjedujete bogato iskustvo s odličnim biografskim podacima to nije karta za sigurno zapošljavanje.

Edim Sarihodžić je magistar mendžmenta s iskustvom u struci dugim 26 godina. Radio je na poslovima izvršnog direktora banke, zamjenika generalnog direktora banke, savjetnika, samostalnog referenta.

“Kada sam tražio posao, najčešće nisam dobivao obrazloženja. Kada sam ih dobivao najčešči odgovor je “prekvalifikovan”. Sa biroa nikada nisam dobio nikakav poziv osim jednom kada su tražili radnika za arhivu i kada sam rekao da sam magistar samo su se zahvalili”, izjavio je Sarihodžić.

Iz Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona su kazali da oni najčešće posreduju za zapošljavanja u realnom sektoru.

“Poslodavci rijetko, skoro nikako ne potražuju osobe sa završenim poslijediplomskim studijem. Visokoobrazovane osobe diplomirane ili bachelori često su u postupku posredovanja. Inače, često posredujemo za magistre farmacije, ali oni po završetku studija svi stiču titulu magistra farmacije i nemaju drugo zvanje, tako da o njihovom zapošljavanju ne možemo govoriti kao o magistrima iz drugih oblasti”, izjavila je Amela Makul stručna saradnica za informisanje u ZZZTK.

Ipak, nezaposlene osobe se moraju redovno javljati svakih 45 dana kako bi lično potvrdile svoj status i kako bi im bar bilo produženo zdravstveno osiguranje, prenosi Fena.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …