U julu ove godine, tokom posjete Washingtonu, Angelu Merkel su pitali kako zamišlja svoje penzionerske dane. I dok na to pitanje u nekim drugim prilikama nije htjela konkretno odgovoriti, u SAD-u je dala naslutiti da će se najprije odmoriti i da u tom razdoblju neće prihvatati nikakve pozive, piše DW.

Mora i sama spoznati da njene zadaće “sada obavlja neko drugi”, rekla je Merkel. I odmah dodala: “Mislim da će mi se to jako svidjeti.” A s puno slobodnog vremena, koje će imati u političkoj penziji, Merkel po vlastitim navodima želi razmisliti i o tome “što me stvarno zanima”. Za razmišljanje o tom pitanju, kako kaže, u proteklih 16 godina nije imala puno vremena.

Uz šeretski osmijeh kancelarka je tada, na ceremoniji na kojoj joj je uručen počasni doktorat Sveučilišta Johna Hopkinsa, još i dodala: “A nakon toga ću možda pokušati mało čitati, i onda će mi kapci pasti od umora, onda ću mało odspavati, pa ćemo vidjeti gdje ću se onda pojaviti.”

Što se tiče visine njene penzije, nadležne službe će u obzir uzeti njene razne aktivnosti – kao kancelarke, ministrice u vladi, zastupnice u Bundestagu. Merkel iza sebe ima dug radni staž, jako dug zapravo. Sve u svemu, ona može računati na penziju od oko 15 hiljada eura mjesečno. Osim toga, do kraja života ima pravo na službeno vozilo (s vozačem) i ličnu zaštitu.