fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Francuz Simon došao po svoju izabranicu Ilhanu u Kladušu, upoznali se preko interneta!

August je mjesec vjenčanja u Velikoj Kladuši pa ih je ove godine bilo ili će još biti ukupno 50. Od toga, prošloga vikenda bilo ih je 13 (petak 3, subota 8 i nedjelja 2). Ova brojka je na nivou one iz 2019. godine, ali daleko iznad prošlogodišnje.

Među ovih 13 vjenčanja protekloga vikenda bilo je u nedjelju i jedno međunarodno, prvo takvo, a vjenčali su se doktorica Ilhana Škrgić iz Velike Kladuše i Simon Nowak iz Francuske, čemu je svjedočila Azra Tahirović uime Općine Velika Kladuša te Nizama Muhamedagić u svojstvu ovlaštene prevoditeljice uz, dakako, njihove kumove.

Mlada Ilhana Škrgić doktorica je engleskoga jezika, završila je dva fakulteta, od kojih je jedan novinarstvo. Trenutno je zaposlena u osnovnom obrazovanju. Njen otac Muhamed Škrgić dvostruki je doktor nauka – društveno-humanističkih nauka za područje pedagogije i općega prava. I dvije sestre mladenke Ilhane na putu su da je po obrazovanju dostignu ili joj se dobro približe. Inače, Ihana i njene dvije sestre od jednoga su oca, a tri majke.

Hana je, inače, unuka poznatog Kladuščanina Huseina Muhamedagića, velikog prosvjetnog djelatnika i čovjeka kojeg Kladuščani nikad nisu zaboravili, pa je nedavno dobio i svoju ulicu u ovom gradu. Simon je IT arhitekt i jedan je od najboljih u Francuskoj u ovoj oblasti, piše Večernji list.

Inovativan je, vizionar i radi čuda u IT industriji. Što mogu zajedničkim znanjem i snagama napraviti, to je zasad zagonetka. Ilhana i Simon upoznali su se preko interneta, a prije tri godine prvi put su se sreli u Zagrebu.

Foto: Večernji list

Tada je planirano i pripremano vjenčanje u Francuskoj u koje se umiješala pandemija COVID-19, zbog čega se nisu viđali i po nekoliko mjeseci, a sve se događalo teške prošle godine. Ono što mladenci nisu ostvarili tada u Francuskoj zbog teže procedure uspjeli su nedavno u Velikoj Kladuši.

Gore navedeno dobrim je dijelom razlog za ovaj kraći osvrt na ovogodišnja velikokladuška vjenčanja, ali i ovo, pomalo neobično zbog svečanog vegetarijanskog (veganskog) ručka za uzvanike, a za koji je bio zadužen restoran “Napoleon”. Razloge, naravno, možete pretpostaviti. Umjesto jelovnika s mesom, za uzvanike, dvadesetak članova porodice i prijatelja, služeni su zeljanica, krompiruša, kuhano povrće, krompir sa špinatom i razne druge bezmesne delicije.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …