fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024
20181028 083013

Fojnica: Samostanski muzej i knjižnicu obišlo skoro 5.000 posjetilaca

20181028 083013

 20181028 083013

Najviše gostiju imali iz BiH, Hrvatske i Slovenije, ali ih je bilo i iz arapskih zemalja, pa čak iz Konga i Nikaragve, kaže vodič Natalija Šimunić.
 
Muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici tokom devet mjeseci ove godine obišlo je više od 5.000 posjetilaca iz BiH i svijeta.
 
Velika vrijednost
 
U samostanu se nalazi blago neprocjenjive vrijednosti, predmeti i knjige koje su franjevci prikupljali i čuvali stoljećima.
 
Natalija Šimunić, turistički vodič u Muzeju i knjižnici ističe da su najviše gostiju imali iz BiH, Hrvatske i Slovenije, ali da ih je bilo i iz arapskih zemalja, pa čak iz Konga i Nikaragve.
 
Osim organiziranih grupa turista i pojedinaca, imali smo dosta i učeničkih posjeta otkako je počela nova školska godina. Posjetioce  najviše interesiraju stare knjige, turski dokumenti, predmeti iz nekadašnjeg svakodnevnog života. 
Naravno, tu je i nezaobilazna Ahdnama, čiji se orginal čuva ovdje u samostanu, kao i plašt kojim je sultan Fatih ogrnuo fra Anđela Zvizdovića nakon uručivanja Ahdname – kazala je Šimunić.
 
U Muzeju smo zatekli Izeta Mujkanovića iz Kozarca, koji je s porodicom razgledao eksponate.
 
Odlični utisci
 
Došli smo ciljano u Fojnicu da vidimo i obiđemo ovo bogatstvo. O Muzeju i samostanu smo čitali u štampi i gledali prilog na televiziji pa smo odlučili da dođemo i lično se uvjerimo u ovu ljepotu i bogatstvo. Nismo se pokajali, preporučit ćemo i drugima da dođu. Obišli smo i sam grad, utisci su odlični, lijepo je sve – kazao nam je Mujkanović.
 
Radno vrijeme
 
Muzej i knjižnica Franjevačkog samostana otvoreni su svaki dan od 10 do 16 sati, osim nedjeljom. Ulaznica za odrasle košta pet maraka, dok djeca studenti i penzioneri imaju popust. Veće grupe mogu posjetiti muzej i knjižnicu i mimo radnog vremena uz najavu.
(avaz.ba)
 

Pročitajte i ovo

Islamska zajednica otvara prvi tržni centar u BiH, pogledajte kako izgleda

Izgradnja je koštala šest i po miliona KM, prostire se na tri duluma zemljišta i …