fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Ministrica Turković formirala Krizni štab za pomoć bh. državljana u Afganistanu!

Ministarstvo vanjskih poslova BiH danas je po nalogu ministrice dr Bisere Turković formiralo Krizni štab koji će nastaviti voditi aktivnosti na evakuaciji i pomoći bh. državljanima koji se nalaze u Afganistanu.

Prema posljednjim informacijama, najmanje devet bh. državljana se nalazi u Afganistanu, a na osnovu prijava Ambasadi i Ministarstvu vanjskih poslova BiH na otvorenim kanalima komunikacije. Informacije o broju bh. državljana se kontinuirano ažuriraju.

Krizni štab u saradnji sa ambasadom u Pakistanu već poduzima intenzivne aktivnosti kako bi se pronašle i razmotrile sve moguće opcije za evakuaciju u saradnji sa vlastima Islamske Republike Pakistan, SAD, Velikom Britanijom, Norveškom, Njemačkom i drugim državama, a za čije su kompanije radili bh. državljani.
Ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić je u kontaktu sa vlastima IR Pakistana koji je ponudio pomoć u evakuaciji.

Također, koordiniraju se diplomatske aktivnosti sa ambasadama BiH u Vašingtonu i Londonu, kako bi se osigurala saradnja i pomoć država koje, također, evakuiraju svoje državljane iz kriznog područja.

Ministrica Turković je, također, uputila i pisma ministrima vanjskih poslova SAD, Pakistana, Velike Britanije, Njemačke i Norveške u kojem traži pomoć i saradnju u evakuaciji bh. državljana iz Afganistana.

Krizni štab će, kako je zaključeno, djelovati sve dok se i posljednji bh. državljanin, koji za to iskaže želju, ne evakuira iz kriznog područja. MVP BiH je otvorio i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni ili na mail adresu: emergency@mvp.gov.ba.

❗️Svi bh. državljani mogu kontaktirati i Ambasadu BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18.
❗️Otvoren je i broj +923009856420 preko kojeg se ambasada može kontaktirati putem Viber i Whatsapp aplikacija, te mail adresa: webmaster@bembassy.org.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …