fbpx
Utorak , 25 Januara 2022

Načelnik općine Jablanica podnosi krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika

Načelnik općine Jablanica Damir Šabanović će podnijeti krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja s obzirom na to da on zbog bojkota institucija nije htio dati saglasnost za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH.

Šabanović nam kaže kako je na razne načine pokušao urgirati na Milorada Dodika da dozvoli korištenje helikoptera “koji stoje parkirani na zemlji”.

Kako se navodi u prijavi, Dodik je kao službeno lice u institucijama BiH “svjesno i u namjeri da drugom nanese štetu, u ovom konkretnom slučaju propustio ili odbio da reaguje jer je iskorištavanjem službenog položaja i neizvršavanjem svoje službene dužnosti počinio krivično djelo”.

Krivična prijava protiv Milorada Dodika
Krivična prijava protiv Milorada Dodika

Naime, Predsjedništvo BiH ima ovlasti nad Oružanim snaga te je za odluke unutar te institucije potrebno da se usaglase svatri člana Predsjedništva. Iz općine Jablanica su zatražili pomoć helikoptera OSBiH u gašenju požara na Čvrsnici, međutim kako Dodik bojkotuje rad državnih institucija nije htio dati svoju saglasnost.

Time je ugrožen biljni, ali i životinjski svijet Čvrsnice na kojoj se nalaze brojne endemske vrste, a koja je u vatri već nekoliko dana i svaki pokušaj potpunog gašenja je bezuspješan zbog vjetra i nepristupačnog terena. Srećom, ljudi i njihova imanja nisu ugrožena.

Zbog požara je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić urgirao kod EUFOR-a i NATO-a da pošalju helikoptere, međutim iz EUFOR-a su mu odgovorili da nemaju nijedan osposobljen za gašenje požara.

Klix.ba

Pročitajte i ovo

Aldin i Dženana sa dvoje maloljetne djece nakon požara ostali bez doma, odmah reagovali iz Pomozi.ba (FOTO)

Porodica Abdić iz Rakovice kod Sarajeva u nedjelju je ostala bez svog doma usljed požara …