fbpx
Ponedjeljak , 19 Aprila 2021

Anđelina Đoli odala poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici

Holivudska glumica Anđelina Džoli, koja je više puta širom svijeta govorila o genocidu, te je posjetila Memorijalni centar u Potočarima, ponovo se obratila povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Danas mislim na Majke Srebrenice i sve ostale preživjele čiji su muževi, braća i sinovi ubijeni u genocidu prije 25 godina. Mislim i na žrtve, posebno djecu, kojim je uskraćena prilika da žive, vole i imaju vlastite porodice. To je gubitak koji se ne može opisati riječima. Mislim i na sve ljude Bosne i Hercegovine, tu divnu srcoliku zemlju koja je u srcu Evrope i koja mi je dala toliko dragih prijatelja i prekrasnih iskustava i koja će mi dovijeka simbolizirati snagu, toplinu i dostojanstvo. Svim Bosancima i Hercegovcima: šaljem vam moje saučešće i poštovanje, saosjećam sa vama – navela je glumica.

Džoli je govorila mladima, kako u regiji tako i šire, o ulozi koju oni mogu imati u  prevazilaženju mržnje, predrasuda i diskriminacije.

– Ne morate biti sluge prošlosti. Možete se oduprijeti pokušajima da vas odvoje od bilo koga zbog njihove nacionalnosti, etničke pripadnosti, religije ili boje njihove kože. Možete odbaciti diskriminaciju i govor mržnje, propagande i laži. Možete dijeliti viziju svijeta koji je izgrađen na jednakim pravima i pravednim zakonima, poštovanju različitosti. Svijet u kojem ne bi mogla uspjeti ona vrsta ubilačke agende koja je dovele do Srebrenice. To je najbolji način na koji možemo odati počast porodicama kojih se danas sjećamo i žrtvi progona bilo gdje, sa kojima možemo ponosno stajati – dodala je Anđelina.

Pročitajte i ovo

OBILJEŽENO STRADANJE ŠEHIDA ROTILJA

OBILJEŽENO STRADANJE ŠEHIDA ROTILJA Danas je polaganjem cvijeća i učenjem jasina, tevhida i hatma dove …