fbpx
Utorak , 19 Marta 2024

Strahoviti požari bjesne Turskom, četvero mrtvih, turisti napuštaju hotele

Turska se bori sa požarima koji su nedavno izbili u čak 41 različitom području, a 31 lokacija je do sada uspješno stavljena pod kontrolu. Nažalost, usljed požara stradale su četiri osobe.

Šumski požari izbili su posljednjih dana u južnim provincijama Mersin, Osmaniye, Adana, Antalya, Kahramanmaras. Kako prenose lokalni mediji, požari su također izbili u jugozapadnoj provinciji Mugla i centralnim provincijama Kirikkale i Kayseri.

Turska mediteranska primorska regija Antalija jedno je od područja gdje bukte požari, a jedan 82-godišnji muškarac, poginuo je dok su trajali pokušaji evakuacije u selu Kepezbeleni u okrugu Akseki.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli rekao je danas da je 10 ljudi zarobljeno u brani Oymapinar u pokrajini, dok su neka naselja evakuisana. Veliki broj turista napustio je hotele.

“Hitna pomoć i timovi AFAD-a (Uprave za katastrofe i hitne slučajeve) su na putu za naše građane u Oymapinaru. Cesta je otvorena, pokušat će ih evakuirati”, rekao je on dodajući da se ne suočavaju s opasnostima.Šumski požari prvi su put izbili u srijedu u antalijskom okrugu Manavgat i proširili su se na veliko područje.

“Četvero naših građana je izgubilo živote, a 122 je povrijeđeno u požarima, dok je 58 građana na liječenju”, rekao je AFAD o požarima u Manavgatu.

Vatrogasci se bore sa plamenom i u Adani, provincija MersinZajedno sa Antalijom, Adanom i Mersinom, vatrogasci nesebično rade na stavljanju požara pod kontrolu i u drugim provincijama.

Pročitajte i ovo

Obnovljena posljednja banjalučka džamija

Posljednja u nizu, ali obnovljena. Na istom mjestu, nikla je nova, za mnoge i ljepša …