fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

BiH: I danas skoro 40 stepeni, ozbiljno upozorenje za građane

Za cijelo područje Bosne i Hercegovine danas je, zbog očekivanih vrelina, upaljen narandžasti meteoalarm.

To znači da nas očekuje topla noć, a preko dana bit će vruće i vrlo vruće.

Upozorenje glasi: “Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane vaših državna tijela.”

Jutros je Bosni i Hercegovini bilo malo do mjereno oblačno i sunčano vrijeme. Više oblaka bilo je u zapadnim, sjeverozapadanim i istočnim područjima.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Bugojno i Ivan-sedlo 18, Prijedor 19, Sanski Most i Sarajevo 20, Banja Luka 21, Doboj, Tuzla, Zenica i Zvornik 22, Bihać 23, Mostar i Trebinje 25, Gradačac 27 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 945 milibara, za 3 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Bioprognoza: Izrazito visoke temperature, uz stalni priliv toplijeg zraka, hroničnim bolesnicima će praviti probleme velikim dijelom dana. Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, maksimalno reducirati boravak na otvorenom i postupati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi. Moguće su meteopatske reakcije u vidu iscrpljenosti, dekoncentracije, promjene raspoloženja. Manjak svježine u noći, izraženiji u Hercegovini i na sjeveru zemlje, dodatno će usložnjavati opštu sliku.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39 stepeni. U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura oko 36 stepeni.

Četvrtak: U Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22, na jugu zemlje do 26, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39 stepeni.

Petak: U Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22, na jugu zemlje do 26, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39 stepeni.

Subota: U Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22, na jugu zemlje do 26, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …