fbpx
Nedjelja , 27 Septembra 2020

Fojnica: Hamdo i Zineta Buljina 60 godina u braku i toliko ramazana poste zajedno

Bračni par Buljina, Hamdo (84) i Zineta (77), su u skladnom braku 60 godina i isto toliko ramazana zajedno poste. Roditelji su šehida Huseina, imaju dvije udate kćerke koje su im podarile osam unučadi, a posebnu im radost im, kako kažu, u kuću donoese sedam praunučadi. Hamdo je penzioner, radio je kao trgovac, a Zineta je domaćica.

Posjetili smo ovaj bračni par u Fojnici, koji su s nama podijelili sjećanje na ramazane u njihovoj mladosti. Zineta nam je kazala da je iz Viteza i da od malih nogu posti. 

– Išli smo u mejtef i učili sura, postili, jedne prilike dođoše žandari i odvedoše nam hodžu i od tada nismo imali hodžu, pa je nas naš otac učio sura i da znamo kljanjati i da postimo. Sjećam se da bi majci bilo žao pa nas nije budila nekad na sehur, a nama je to bilo krivo pa nas je kasnije stalno budila da možemo postiti. Udala sam se u Fojnicu u 16 godini, nisam se mogla vjenčati. Sa babom smo išli na teravije i kad bi se vratili, majka je tada počela kuhati hranu za sehur – kaže nam Zineta, koju svi znaju kao Fikretu.

Hamdo je sa svojom porodicom živio u Majdanu i on je postio kao dječak, čak i kada je čuvao ovce.

– Na sehur nas je budio horoz i uvijek je pjevao u isto vrijeme kada je vrijeme za sehur. Bilo je tada i poneki sat i po tome se znalo. Postilo se kad se žanje žito, kad su kosci, cijeli dan se radilo, a i postilo i opet predmrak sa pjesmom bećarcom kući. Mi smo eto ispostili 60 ramazana zajedno, svake godine pa čak i u ratu. U Majdanu smo za ramazan imali svog hodžu, džemat je bio nas Buljina, a kad smo saselili u Fojnicu nekad je ramazanom teravije klanjao moj brat rahmetli hadži Idriz – kaže Hamdo. 

Zineta se udala za Hamdu u 16-toj godini - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Zineta se udala za Hamdu u 16-toj godini
FOTO: H. ČUKLE

Zineta se sjeća da su se za iftar i sehur kuhale razne čorbe, potkriža sa suhim mesom, neko kaže popara, razne pite, a spremao se i pilav i tahrana.

– Tako Bog dao da smo jedno drugom suđeni, ja postim od malena, Hamdo isto, a evo hajirli postimo 60-ti ramazan zajedno. Klanjamo redovno i postimo to je za nas jedino da insan zna da je din glavni i ramazan. Vjera i ibadeti su na prvom mjestu, akobogda postit ćemo ramazane i klanjati dok mognemo, sve je od Allaha – kaže Zineta Buljina. 

Avaz.ba/Hazim Čukle

Pročitajte i ovo

Fojničanin Mensur Pašalić pozitivan na korona virus

Prije par mjeseci sam pisala tekst o koroni gdje sam govorila da će korona napraviti …