fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Održana tradicionalna misa na Vrankamenu kod Fojnice

Vrankamen je katoličko hodočasničko mjesto u Bosni. Nalazi se na na planini Vranici iznad Fojnice. Na njemu svake prve nedjelje po blagdanu sv. Ilije, fratri fojničkog franjevačkog samostana Duha Svetoga organiziraju malo hodočašće.

Misa je organizirana danas u 12 sati.

Ovdje održavaju tzv. čobansku misu. Tradicija održavanja te mise traje stoljećima. Datira skoro od samog osnivanja fojničkog samostana.

U davna vremena svećenici su na konjima jednom godišnje išli ovamo i donosili čobanima duhovnu okrjepu. Tradicija je prekinuta tokom nekoliko godina u ratu i od 1973. godine.

Tad je zaprežnim kolima ovamo se zaputio ondašnji partijski moćnik Nikola Kovačević.

Verbalnu prepirku s naguravanjem dvojice vjernika iskoristio i zabranio bilo kakvo okupljanje na Vrankamenu.

Gvardijan fra Nikica Miličević obnovio je tradiciju 1991. godine.

Danas nema više čobana, stada ovaca ni tornjaka. Premda je nestala populacija kojoj je misa bila namijenjena, mise se održavaju kao romantični spomen na davna vremena.

Danas hodočašće ovom kraju osim što privlači mnoštvo vjernika, Božija izdašnost i velikodušnost ovih predjela zadivljuje mnoštvo planinara, zaljubljenika u prirodu, radoznalaca koji u velikom broju dolaze i nikad ne ostaju razočarani.

Do Vrankamena je najlakše doći preko Brusnice, odakle se pješači sat i pol do Vrankamena.

Mahalla.ba/Leo Tomičić

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …