fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Turković: Ako se Vučić ne ogradi od Vulina, potvrđuje da je pripajanje BiH Srbiji zvanična politika!

Na jučerašnje izjave srbijanskog ministra policije Aleksandra Vulina reagirala je i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, koja poziva predsjednika Srbije da se ogradi od ovakvih izjava.

Turković kaže kako očekuje da se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, odmah ogradi od izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o “ujedinjenju srpskog svijeta”.

  • Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji. Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači jedinstvenu državu, flagrantno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije Zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26 godina branili od agresije i genocida – kazala je ona.

Ovakva retorika čini apsolutno besmislenim sve izjave i politike srbijanskog predsjednika Vučića, u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom, dodaje ministrica.

  • Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije. Bosna i Hercegovina će s Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira – zaključila je ona.

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …