fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024

Šta će se i kada graditi na prostoru nekadašnje fojničke pilane?

O lokaciji bivše pilane i fabrike namještaja Žica u Fojnici, preko puta Autobuske stanice, raspravljalo se na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Fojnica.

Prema našim saznanjima, vlasnik parcele je Igor Bošnjak, vlasnik nekoliko firmi u Fojnici, kojem planove za gradnju remeti vlasnik dijela zemljišta koji odbija prodaju.

Načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura potvrdio je za Akta.ba da je kupljeno 11 duluma stečajne imovine, ali da sa vlasnicima nisu razgovarali o planovima.

Naime, po regulaciononom planu Općine Fojnica s desne strane lokacije planirana je putna komunikacija, a koja ide prema mostu koji se nalazi ispod Reumala.

“Na sjednici se putna komunikacija koja je planirana po regulacionom planu proglasila od javnog interesa. S obzirom da ona prolazi kroz niz parcela koje nisu u vlasništvu općine, ide se u pravcu eksproprijacije. Kako je došlo do promjene vlasničke strukture na tom dijelu parcele, a da pored imaju i manje parcele, ići će se u razgovor sa vlasnicima parcela i tražiti najbolja rješenja”, kazao je Klisura za naš portal.

Napominje da će proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa trajati, tako da za sada nema najava za nikakva ulaganja.

Prema riječima mještana, bilo je govora o gradnji čipsare, ali i tržnog centra. Ipak, načelnik tvrdi da nije bilo nikakvog razgovora o bilo kakvoj gradnji.

“Sada je prioritet izvršiti eksproprijaciju zemljišta, a svakom novom informacijom po pitanju ovoga ćemo blagovremeno informisati javnost”, zaključio je Klisura.

Pročitajte i ovo

Islamska zajednica otvara prvi tržni centar u BiH, pogledajte kako izgleda

Izgradnja je koštala šest i po miliona KM, prostire se na tri duluma zemljišta i …