fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024

Radončić podržao Konakovića: U redu je da Hrvati biraju svog legitimnog predstavnika

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić podržao je stavove koje je nedavno iznio lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, da “Bošnjaci ne bi tebali birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

Podsjetimo da je Konaković takvu izjavu dao prošle sedmice, tokom gostovanja u smisiji Teleting na RTRS-u. Ta njegova izjava izazvala je buru reakcija u javnosti, između ostalog i od predstavnika NiP-u partnerskih stranaka.No, Radončić je danas kazao da misli da je Konaković upravu.

“Vidio sam da je gospodin Konaković dobio žestoke kritike dijela političke javnosti zato što je rekao da nije u redu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva i mislim da je Konaković u pravu. Mi to pitanje pokušavamo da riješimo deset godina i uvjeren sam da ćemo ga riješiti”, rekao je Radončić za N1.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je jučer da u službenu posjetu Sarajevu neće doći dok se “neke stvari ne razriješe”, te dodao da “član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda”.

Radončić je komentarišući tu Milanovićevu izjavu rekao kako smatra da nije uredu da se političari iz susjednih zemalja miješaju u unutrašnje stvari BiH.

“Mislim da političari iz susjednih zemalja ne treba da se miješaju u unutrašnje stvari BiH. Kako ćemo mi birati hrvatskog člana Predsjedništva na nama je obaveza. Mislim da je u redu da Hrvati biraju svoj legitimnog predstavnika”, istakao je lider SBB-a.

U toku su, podsjetimo, aktivnosti na izmjenama Izbornog zakona BiH, od kojih HDZ očekuje da riješi pitanje “legitimnog predstavljanja” Hrvata u Bosni I Hercegovini. U aktivnosti su uključene Evropska unija i SAD.

Trenutno nema naznaka o tome da bi parlamentarne stranke mogle postići rješenje o bilo kojem prijedlogu izmjena ovog zakona.

Pročitajte i ovo

Džemat Calw u Njemačkoj – primjer sklada i uspješnog rada naših ljudi u dijaspori

U Calwu, gradu udaljenom 45 km od Štutgarta, egzistira Džemat IGBD Calw. Formiran je 1990. …