fbpx
Utorak , 7 Decembra 2021
Reumal

Potvrđeno: Otvaraju se dva važna granična prijelaza između BiH i Hrvatske

Od 12. jula građani Bosne i Hercegovine, koji planiraju ljetovati i putovati u Hrvatsku, imat će priliku da granicu pređu na nekoliko graničnih prijelaza na samoj granici sa našim susjedima, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

“Tačno je, upravo sam dobio informaciju da od 12. srpnja otvara se nekoliko graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske za međunarodni promet. Dva su svakako najznačajnija – Granični prijelaz Čitluk-Jovića Most, GP Gabela, a tu je i GP Kozarska Dubica-Hrvatska Dubica”potvrdio je Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije BiH, informaciju do koje je došao portal Radiosarajevo.ba.

Kako smo saznali, granični prijelaz Čitluk-Jovića Most bit će otvoren dva mjeseca, a GP Gabela i GP Kozarska Dubica tri mjeseca.

Svevlad Hoffman - undefined
N1/Printscreen: Svevlad Hoffman

“Ovim potezom bi se trebao rasteretiti postojeći Granični prijelaz Osoje-Vinjani Gornji, kao i GP Doljani, i ostali koji su na granici Hrvatske prema Jadranskom moru. Imajući u vidu poteškoće žitelja Posušja, ali i ostalih putnika pri prelasku granice na GP Osoje, koje su posebice izražene u ljetnim mjesecima kada se stvaraju višekilometarske gužve, donosene su nove odluke”, dodao je Hofmann.

Načelnik općine Posušje Ante Begić pokrenuo je ovu inicijativu prema mjerodavnim institucijama za privremeno otvaranje GP Čitluk za međunarodni promet.

“Nakon nekoliko održanih sastanaka i razgovora na ovu temu, mješovita povjerenstva BiH i Republike Hrvatske za praćenje provedbe ugovora između dvije države o graničnim prijelazima, donijela su odluku kojom se udovoljilo inicijativi Općine Posušje“, pojašnjeno nam je.

Pročitajte i ovo

Dušanka Majkić “ispisala” Sašu Magazinovića iz Srba

Državna poslanica Dušanka Majkić danas je na zvaničnom Twitter profilu iz srpskog naroda “ispisala” Sašu …