fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Novalić: Respiratori rade!

Ne mislite li da bismo trebali imati sveobuhvatniji krizni štab koji bi se bavio svim aspektima i ekonomskim i svim ostalima.

Krizni štab prevenira krizne situacije. Ekonomija je posljedica, uzrok je korona. Za ekonomiju imamo dovoljno kapaciteta. Problem je ako ovo potraje godinu, godine i ako broj naraste do granica koje ne možemo podnijeti, ne samo zdravstveno nego i ekonomski. U Kriznom štabu su stručni ljudi. Mi smo skloni nipodištavati. Tamo su ljudi svjetskog ranga. Federalni krizni štab kaže sljedeći korak je lockdown što Vlada FBiH nema namjeru za sada uraditi.

Koliko zdravstvene ustanove mogu računati na nivo FBiH?

Mi imamo svoja ograničenja. Mi smo kroz FUCZ izašli u prvom krugu kada nismo ni znali šta je pandemija. sa testovima, maskama i sa nesretnim respiratorima koji su dospjeli u žižu kako ne treba. Mi smo reagirali. To je federalni nivo. mi smo suosnivači Klinčkih centara. Ono što je trebalo završiti na kantonalnim bolnicama ili primarnoj zaštiti. Kantonima smo poslali 200, općinama 30 miliona KM. to nije mali novac.

Spomenuli ste respiratore. Donirani ili oni kupljeni posredstvom Srebrene maline testirani ili ne rade ili ne rade dobro. Šta ćete preduzeti? Kada?

Nezahvalno je meni govoriti o tome jer se vodi proces. Veliki je društveni naboj pojedinih medija, organizacija, Tužilaštva da respiratori ne rade. Ja mogu postaviti jedno pitanje, respiratori sigurno rade, druga je stvar nije prošlo reglažu. 20 hiljada je respiratora montirano na svijetu od početka godine. Ja sam skupio sve podatke. Nije moguće da samo u BiH ne rade i to će pokazati kroz narednih nekoliko dana ali radilo se o određenim grupama koji žele dokazati da ne rade jer bilo je da je novac pronevjeren, trgovna utjecajem ništa se nije moglo dokazati pa je ostalo da s kaže da ne rade. Međutim, oni rade i radit će.

Znači radit će?

Da, imam sve informacije. To je jedostavni stroj. Razlika je u upravljanju u odnosu na europski. Kao što imamo kineska kola u odnosu na njemačka pa imamo tako kineske respiratore jer drugih u tom trenutku nije bilo.

 

Hayat.ba

Pročitajte i ovo

Dodikova skupština i udar na državu: U ranim jutarnjim satima NSRS usvojio Nacrt izbornog zakona RS

Narodna skupština RS usvojila je kasno sinoć na sjednici zaključke prema kojima će Narodna skupština …