fbpx
Utorak , 16 Aprila 2024

Nove muke za bh. građevinske firme: Teško pronalaze radnike, većina ih odlazi u Njemačku

Nedostatak radne snage evidentan je u brojnim oblastima u našoj zemlji, a jedan od sektora koji se s ovim problemom suočava je i građevinski.

Tako je danas građevinskim firmama veoma teško pronaći radnike, bilo da se radi o kvalifikovanim za ovaj posao ili ne.

  • Iako je pandemija, radnici i dalje u velikom broju napuštaju Bosnu i Hercegovinu tražeći kvalitetnija radna mjesta i povoljnije uslove u zemljama Evropske unije. Zemlja koja uglavnom zapošljava kvalitetnu radnu snagu iz BiH je Njemačka, gdje je veliki broj građevinskih radnika iz naše zemlje. Uslovi rada u Njemačkoj su dosta bolji nego u zemljama regiona, naprimjer u Hrvatskoj, iako i u ovoj zemlji daju pristojne uslove rada. Većina kompanija u Hrvatskoj nudi besplatan smještaj i hranu te platu od oko hiljadu KM, ali je to ipak nedovoljno primamljivo radnicima iz BiH – kazao je za Klix.ba Dominik Raškaj, PR i marketing menadžer portala BoljiPosao.com.

Da je teško naći radnike koji bi išli i radili u Hrvatskoj kazao nam je i Davor Kordić, direktor firme Nekretnine iz Međugorja, koji je zbog nedostatka posla u ovom gradu morao otvoriti firmu Arhitektura i nekretnine u Metkoviću, u Hrvatskoj.

  • Prije dvije-tri godine u Međugorju je prestala gradnja i morali smo se prebaciti na hrvatsko tržište. Sve svoje radnike iz BiH prebacili smo tamo, ali imamo problem u pronalasku novih radnika. Nama je sada potrebno još od pet do sedam radnika, međutim, ne možemo ih naći. Većina radnika koje sada imamo su penzioneri iz BiH. U Hrvatskoj radimo vile s bazenima, a radnici imaju i dobre uslove rada. Osigurali smo im smještaj i hranu, prijavljeni su i plaćamo im doprinose, a primaju i platu koja je iznad prosjeka u BiH – istakao je Kordić.

Da je situacija u ovoj oblasti veoma teška kazala nam je i Enisa Kadić, voditeljica Centra za analizu i informatiku pri Privrednoj komori Federacije BiH. Kadić je istakla kako u sektoru građevinarstva već odavno postoji problem s nedostatkom radne snage, te kako se nekada ovaj problem pokušao riješiti kroz programe upisa u škole, međutim, rezultati nisu bili baš dobri.

  • Otvaranje tržišta Njemačke za radnike iz BiH dovelo je do masovnog odlaska u ovu zemlju. Domaće firme odavno se žale na problem nedostatka radnika, a odlaskom da rade u Njemačku suočavale su se i s nelojalnom konkurencijom, gdje su njemačke firme pokušavale preuzeti radnike bh. firmama. Nekolicina radnika odlučivala se na to da pređe u neku njemačku firmu, ali većina njih to ne uradi. Ono što treba istaći jeste da je stvorena slika kako je radnicima koji odu u Njemačku znatno lakše i bolje nego onima koji ostanu u BiH. Jeste, oni imaju veću platu, ali imaju i mnogo veće troškove, jer je tamo sve mnogo skuplje – istakla je Kadić.

Plate u ovom sektoru, kaže Kadić, nisu male ni u Bosni i Hercegovini, a smatra i kako će poslodavci vremenom morati više cijeniti radnika, odnosno platiti mu i mnogo više od trenutnog.

  • Ono što ostaje otvoreno je način isplate tih ljudi. Pandemija je pokazala da su ti radnici solidno plaćeni, ali da im se doprinosi ne plaćaju na puni iznos plate. O tome sada ne razmišljaju mnogo, ali kada dođu do penzije ili kada im treba da dignu kredit, onda se nađu u problemu. S obzirom na veliki nedostatak radne snage u sektoru građevinarstva, poslodavci će u narednom periodu morati ili početi vrednovati radnike kako treba, ili će radnu snagu morati tražiti u nekim drugim zemljama – upozorila je Kadić.

Kada je riječ o gradnji u BiH, Kadić kaže kako je broj izdatih dozvola u drugom kvartalu prošle godine bio manji u odnosu na prethodni period, ali kako je izdavanje dozvola početkom ove godine počelo da se vraća u normalu.

Pročitajte i ovo

Upaljen narandžasti meteoalarm u BiH: Vjetar će na momente biti i olujan

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje …