fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Bravo BiH: Kompanije prave opremu za Cristiana Ronalda i Giro D'Italia

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u okviru posjete i obilaska bosanskohercegovačkih kompanija iz sektora tekstila, odjeće, kože i obuće, posjetili su u Kotor-Varoši kompanije “Sportek” i “Dermal R”, koje zajedno upošljavaju više od 3.200 radnika.

Sa menadžmentom kompanija tom prilikom je razgovarano o aktuelnom stanju u sektoru obuće, njihovom proizvodnom programu i kapacitetima, planovima, ali i izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju, kao i saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine.

Rade za “Nike”

U razgovoru s Goranom Berićem iz kompanije “Sportek”, rečeno je da se radi o jednom od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini.

Tvornica obuće „Sportek“ d.o.o. osnovana je davne 2005. godine s velikim početnim italijanskim kapitalom i u samom startu imala je 300 zaposlenih, dok je danas, zahvaljujući dugoročnoj saradnji sa svjetski poznatim kompanijama poput korporacije “Nike” te stalnim unapređivanjem poslovnih procesa, ulaganjem u nove tehnologije i ljudski potencijal, izrasla u poslovnog giganta s više od 2.000 radnika i njene hale sa proizvodnim i skladišnim prostorima se danas prostiru na oko 40.000 metara kvadratnih površine. Njihovi današnji kapaciteti dostigli su brojku od 15.000 pari obuće dnevno.

Tvornica obuće “Sportek” bavi se serijskom proizvodnjom sportske obuće – profesionalni modeli za fudbalere – kopačke za korporaciju “Nike” (u kojima igra najbolji fudbaler svijeta Cristiano Ronaldo i brojne druge svjetske fudbalske zvijezde).

Posebno je istaknuta činjenica da je od 2008. do 2020. godine na godišnjim konkursima za novi dizajn kopački koje kompanija “Nike” raspisuju svake godine u svijetu, njihov dizajner iz Italije uvijek osvajao prvu nagradu.

Biciklistički program

Također, proizvode i kompletan profesionalni biciklistički program (osim kaciga i naočala) za marku DMT koja je u vlasništvu njihove matične firme “Dijamant” iz Italije, a imaju i posebnu liniju za proizvodnju, šivanje i štampanje kompletnog programa od tekstila za bicikliste (čarape, majice, hlače, dukserice itd).

Osim toga, već dugi niz godina rade i serijsku proizvodnju obuće za američku kompaniju „Crocs“ (ljetne papuče i klompe). Na godišnjem nivou, za ovu kompaniju naprave i izvezu oko 4.000.000 pari obuće.

Pored ovog, u njihovu djelatnost spada i proizvodnja dijelova od karbonskih vlakana za motocikle Ducatti i bicikle DMT (veliki dio takmičara na utrci “Giro d’ Italia“, pa i ovogodišnji pobjednik, nosi opremu koja se proizvodi u “Sporteku”), kao i krovišta za manje jahte od karbonskog tekstila.

Njihova poslovna strategija podrazumijeva kontinuirano istraživanje i razvoj novih metoda za izradu njihovih proizvoda, snažnu orijentiranost na klijente, uz nezaobilaznu korporacijsku i društvenu odgovornost sa posebnim akcentom na odgovornost prema njihovim uposlenicima.

Radenko Bubić, direktor firme “Dermal R”, rekao je da je ovo preduzeće osnovano 2002. godine kao trgovačko, a sa proizvodnjom obuće počeli su 2004. godine.

Danas posluju kao jedan od najvećih proizvođača serijske obuće na prostoru Bosne i Hercegovine, sa oko 1.200 zaposlenih koji rade u dvije moderno opremljene proizvodne jedinice koje se nalaze na području opština Kotor-Varoš i Kneževo.

Novi pogon

Fabrika u Kotor-Varoši se prostire na oko 15.000 m2 i upošljava više od 850 radnika, gdje se na više proizvodnih linija izrađuje namjenska i modna obuća, ali i vlastita linija obuće pod brendom „Dermal“. U posebno odvojenim halama radi se obuća za njihove partnere (kupce) kao što su “Gabor”, “Goretex”, “Mefisto”, “Haix” i “Planika”.

S nedavno otvorenim proizvodnim pogonom od 2.000 m2 u Kneževu, gdje je samo u prošloj godini zaposleno 200 novih radnika (a danas ih ovdje radi više od 350), uvezali su proizvodni kompleks na oko 7.000 m2 u kojem najvećim dijelom rade proizvodnju obuće za kupca „Haix“ iz Njemačke.

Njihov proizvodni program obuhvata namjensku obuću, modnu obuću, obuću za rad na otvorenom i zatvorenom prostoru, a imaju i vlastitu liniju obuće pod brendom „Dermal“.

Dnevno proizvode oko 1.000 pari modne obuće i više od 4.000 pari specijalne namjenske i zaštitne obuće. Njihova glavna evropska tržišta su Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Slovačka, Holandija itd., a osim njih, svoje proizvode plasiraju i u zemlje Balkana.

Njihova misija je stvaranje moderne kompanije, koja poštuje moralne i zakonske standarde društva i na prvom mjestu zadovoljava potrebe svojih kupaca, ali i zaposlenih.

Vizija im je osvajanje ostalih evropskih i svjetskih tržišta sa posebnim ciljem da promovišu vlastiti brend „Dermal“, koji uvijek treba da bude prepoznatljiv po vrhunskom kvalitetu.

U obje kompanije istaknuta je dobra i kooperativna saradnja s Vanjskotrgovinskom komorom kako na promociji, tako i na aktivnostima sa ciljem poboljšavanja i olakšanja poslovanja u BiH.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE. Preselila je …