Ministar Edin Ramić je na to zatražio da sindikat provede anketu među uposlenicima kako bi se vidjelo da li je takva zabava prihvatljiva u prostorijama Ministarstva.

Zahtjev će biti razmotren po okončanju ankete

– U vezi s vašim zahtjevom za korištenje sale ovog ministarstva i dodjelu novogodišnjih paketića za djecu uposlenika, čiji su roditelji članovi Sindikalne organizacije, te organizaciju zabavnog programa u okviru kojeg će Djed Mraz uručiti poklone djeci, potrebno je da dopunite zahtjev.

Naime, imajući u vidu princip nediskriminacije i poštivanja prava i sloboda svih uposlenika Ministarstva, potrebno je da provedete anketu među svojim članovima o prihvatljivosti takve vrste zabave u prostorijama Ministarstva s obzirom na to da pojedini najavljeni sadržaji mogu vrijeđati vjerske osjećaje nekih uposlenika i / ili njihove djece. Po okončanju navedene ankete, sa rezultatima iste dopunite predmetni zahtjev koji će potom biti razmotren – stajalo je u odgovoru Ramića Sindikatu.

Ramića smo upitali zašto je zatražio provođenje ankete, da li su ranije pojedini uposlenici izrazili nezadovoljstvo zbog takve podjele paketića ili je nešto drugo u pitanju.

Prilika za još jedan obračun sa SDA-ovim ministrom

– Jedan dio uposlenika je nekada ranije istu tu salu htio koristiti kao mesdžid pa im to nije dozvoljeno. Ovih dana bi neki drugi da tu prave zabavu sa Djeda Mrazom. Bilo je negodovanja na organizaciju događaja sa Djeda Mrazom i dovođenje djece na istu. Neki su jasno meni kazali da ih to vrijeđa. Otuda traženje dopune zahtjeva jer je sindikat to pitanje trebao prvo da raspravi sa uposlenicima, a ne dopisivanjem sa ministrom.

Ne znam kako bi se kod javnosti tumačila zabava državnih službenika i njihove djece u toku radnog vremena u prostorijama Vlade FBiH. Vjerujem da bi naša socijalno osjetljiva zajednica bila zgražena nad tim događajem – rekao nam je Ramić i dodao:

– Ovo je očigledno iskorištena prilika za još jedan obračun sa SDA-ovim ministrom gdje zapravo nikoga previše nije briga za tu djecu, službenike, a pogotovo naše korisnike.