fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Radna posjeta uposlenika Gazi Husrev-begove biblioteke bibliotekama u Fojnici i Visokom

Zbog uspostavljanja što bolje saradnje i komunikacije sa bibliotekama u okviru Islamske zajednice, uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke, Adnan Ćurovac, Hamza Kurtanović i Ejla Ćurovac su 16. 6. 2021. godine posjetili biblioteke u Visokom i Fojnici, te su u okviru tih posjeta uručili i donacije knjiga i izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke.

Biblioteka Medžlisa IZ Visoko

Biblioteka Medžlisa IZ Visoko se nalazi u okviru Šerefudinove Bijele džamije u centru Visokog. Džamija je sadašnji izgled dobila 1980. godine, i nagrađena je kao jedan od tri najbolje dizajnirana sakralna objekta u Evropi. Biblioteka u okviru ove džamije se nalazi u dodatnim prostorijama, zajedno sa prostorijom za druženja i čitaonicom, i zasigurno će biti od velikog značaja za sve stanovnike Visokog kada u potpunosti krene sa radom, a trenutno je u fazi opremanja. U biblioteci su domaćini bili glavni imam Midhat ef. Čakalović i sekretar Medžlisa Fahrudin Bećirović, sa kojima su uposlenici Biblioteke dogovorili niz aktivnosti kojima bi se mogao unaprijediti rad ove ustanove. Glavni imam, efendija Čakalović je izrazio zadovoljstvo inicijativom Gazi Husrev-begove biblioteke da se umreže biblioteke u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine, jer će to imati veliki značaj za cijelu zajednicu.

Biblioteka Medžlisa IZ Fojnica

U prostorijama Šaban Ahmed efendijine džamije (Čaršijske džamije) u Fojnici nalazi se veoma bogata biblioteka koja u svom fondu ima preko 7000 naslova. Prostorije biblioteke su izgrađene prije nekoliko godina zajedno sa abdesthanama i gasulhanom. Prostor biblioteke je lijepo uređen, a koristi se i za potrebe mekteba. Uposlenike Gazi Husrev-begove biblioteke je dočekao efendija Ajdin Behlil, koji je ujedno i bibliotekar ove džamije. Knjige u biblioteci su popisane prilikom pristizanja, a idući korak bi bila bibliotečka obrada publikacija, pri čemu će bibliotekaru mnogo značiti obuke koje u budućnosti planiraju održati uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke.

Zahvaljujemo se glavnom imamu i sekretaru Medžlisa IZ Visoko, kao i efendiji Ajdinu Behlilu iz Fojnice na toploj dobrodošlici i ugodnoj radnoj atmosferi i želimo im svaki uspjeh u budućem radu!

Ghb.ba

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …