fbpx
Ponedjeljak , 4 Marta 2024

Kakav primjer nemara: Bagerom uništili nekropolu stećaka kod Donjeg Vakufa

Uništili stećke


Tokom rekonstrukcije pravoslavne crkve devastirana je nekropola Trebanovac Šatare, uz magistralni put Travnik – Donji Vakuf, a stećci su s građevinskim materijalom završili poput otpada pored puta, piše portal Bugojno danas.

Razbacani spomenici

To je još jedan u nizu primjera koliko ne brinemo o vlastitom kulturno-historijskom naslijeđu.

Spomenici koji više od pet stoljeća svjedoče o postojanju života na ovim prostorima, sada su razbacani. Bez adekvatnog nadzora struke, prilikom izvođenja građevinskih radova izmješteni su sa svojih lokacija i završili u građevinskom otpadu.

 

Ko je kriv


– Radi se o registrovanom arheološkom lokalitetu Trebanovac, odnosno nekropoli stećaka koja sadrži 27 nadgrobnih spomenika u vidu ploča i sanduka. Zavičajni muzej Travnik će, iako nije nadležan za taj dio kantona, pokrenuti inicijativu prema Kantonalnom zavodu za zaštitu spomenika u Bugojnu da se obustave radovi i da se preduzmu dalje mjere na zaštiti – kaže Ajla Sejfuli, arheologinja JU Zavičajni muzej Travnik.

 

Stećci često završe u temeljima


Nekropola je definitivno, što se tiče samih stećaka, devastirana.

 

Da li tu postoji neka baština


– Upitno je sada prisustvo grobova, da li tu postoje ukopi, šta je bilo s njima, da li je tu neko već iskopavao. To nije jedini slučaj. Niži nivoi vlasti, koji su zaduženi za to, bez ikakvih traženja arheoloških istraživanja, upućivanja u to da li tu postoji neka baština, izdaju građevinske dozvole bez problema – ističe prof. dr. Adnan Kaljanac, voditelj Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

 

Predstavnici pravoslavne crkve tvrde da se ne radi o devastaciji


Za razliku od arheologa, predstavnici pravoslavne crkve tvrde da se ne radi o devastaciji nego o zaštiti naslijeđa o kome ionako sistem ne vodi računa.

– Naša je namjera da to bude park koji će na tom putu Donji Vakuf – Travnik biti mjesto gdje će moći da se stane i da se prošeta i da se uživa u čarima naše istorije – navodi protojerej Miladin Samardžić, paroh jajački.

 

Završe u temeljima

I dok nadležni za njihovu zaštitu šute, a koordinacija institucija na različitim nivoima ne postoji, ne čudi činjenica da stećci nerijetko završe u temeljima građevinskih objekata, pa i u smeću.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je OMERČEVIĆ (rođ. ZATAGIĆ) BEHIJA iz Fojnice

Na Bolji svijet je OMERČEVIĆ (rođ. ZATAGIĆ) BEHIJA iz Fojnice. Preselila je na Ahiret, NEDJELJA …