fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024

Analiza TI BiH potvrdila transparentan rad i veliki uspjeh BH Pošte

Brojni mediji danas su prenijeli analizu portal Trensparentno.ba o tome kako rade poštanski operateri u Bosni i Hercegovini: BH Pošta, Pošte Srpske i Hrvatska Pošta Mostar.

U moru sanzacionalnih naslova koji su pratili analizu, potpuno je izostavljena suština koja zapravo govori da BH Pošta Sarajevo, ne samo da nema značajnih propusta u radu, već i bilježi veliki uspjeh. I dok su revizje ukazale na brojne nepravilnosti u Poštama Srpske i HP Mostar, za BH Poštu se konstatuje da je zadržala pozitivno poslovanje i da uveliko uspješnije posluje u odnosu na ostala dva javna poštanska operatera.

Dodaje se i da su prihodi porasli za više od pet miliona KM, a ukupna neraspoređena dobit ovog preduzeća po poslednjem izvještaju premašuju 26,6 miliona KM. Rast prihoda BH Pošta duguje viziji menadžmenta na čijem je čelu Mirsad Mujić, koji je u ovu javnu kompaniju konstantno povećavao broj usluga koje se pružaju, naročito u segmentu brze pošte. Tako primjerice, usluga PostExpressa sada ima godišnji rast od skoro 100%.

U analizi portal Trensparentno se konstatuje da dio dobiti BH Pošta svake godine se podijeli udruženjima, sportskim klubovima i vjerskim zajednicama. To zapravo ukazuje i na društvenu odgovornost kompanije koja je pokazana i u vrijeme pandemije tokom koje je 500.000 KM data pomoć za 199 prijavljenih projekata na javni oglas iz oblasti sporta, kulture, socijalne pomoći i humanitarne aktivnosti. Tri najveće donacije upućene su Zemaljskom muzeju BiH, Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i JU Bolnica Travnik, za koje se ni u kojem slučaju ne može reći da se radi o “raznim udruženjima”.

S druge strane, za razliku od BH Pošte, ,,,Hrvatska pošta“ d.o.o. Mostar potrošila je 166.000 KM za iznajmljivanje vozila, proslavu i školovanje predsjednika uprave, dok su ,Pošte Srpske“ a.d. Banja Luka vršile prekomjerna zapošljavanja i iskazale milionske gubitke.

 

Biznis.ba

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …