fbpx
Utorak , 18 Juna 2024

Sveučilište u Mostaru ima nova pravila odijevanja: Šta je zabranjeno, a šta ne

Sveučilište u Mostaru je ovih dana počelo primjenjivati Pravilnik o odijevanju koji uvodi niz zanimljivih pravila, ali i zabrana o izgledu i odijevanju uposlenika i studenata, piše Dnevni list.

“S obzirom na to da je odjeća važan dio osobnosti kao i činjenici da odjeća „govori“ o svakoj osobi, ali i instituciji koju ta osoba zastupa ili joj pripada, potrebno je odrediti donju granicu dobroga ukusa u odijevanju. Na razini Sveučilišta može se govoriti o tri razine sudionika u procesu obavljanja svakodnevnih aktivnosti, pa tako razlikujemo nastavno osoblje, administrativno osoblje i studente”, kaže se u uvodu pravilnika o odijevanju.

Pravilnik o odijevanju je polijepljen po fakultetima i počeo se primjenjivati.

Žene

Nastavno osoblje ima i ulogu biti primjer prikladnog ponašanja i odijevanja studentima, pa je stoga potrebno da nastavnici poštuju pravila i načine odijevanja, navodi se u pravilniku.

U svakom trenutku tokom boravka na prostoru kampusa, a osobito unutar zgrada pojedinih fakulteta i akademije, nastavnik je obvezan koristiti poslovni stil odijevanja.

Za žene se u pravilniku navodi da mogu nositi „suknje ili haljine čija dužina treba biti do koljena ili duže, nipošto kraće“, kao i hlače i kaput. Košulja treba biti primjereno zakopčana i ne preuska, a zabranjuju se majice bez rukava. Preporuka su polo majice.

Cipele trebaju biti čiste i prikladne za posao. Boje ne bi trebale biti upadljive. Nakit ne bi trebao biti upadljiv. Parfem je poželjan, ali ne bi trebao biti prenapadan. Šminka se preporučuje, ali neupadljiva i primjerena dnevnom izgledu. Nokti trebaju biti uredni i čisti, nikako predugi, a lak ne bi trebao biti upadljivih boja. Kape nisu odgovarajuće u zatvorenim prostorima. Tatoo i piercing ne smiju biti vidljivi na radnome mjestu.

Muškarci

Za muškarce se propisuje klasično odijelo sa kravatom ili bez kravate. Košulja s kravatom treba biti dugih rukava, a košulja bez kravate može biti i kratkih rukava. Košulja treba biti primjereno zakopčana.

„Dozvoljene su i hlače i kaput. Boje ne bi smjele biti upadljive. Parfem i kolonjska su poželjni, ali ne bi trebali biti prenapadni. Nokti trebaju biti uredni i čisti. Kosa čista. Brkovi i brada uredni. Kape se zabranjuju. Tatoo, piercing i naušnice ne smiju biti vidljivi na radnome mjestu“, stoji u Pravilniku.

Administracija

Administrativno, nenastavno osoblje je dužno poštivati poslovno-ležerni (business-casual) način odijevanja, a to podrazumijeva sljedeće: „Odijelo, sako, hlače i košulja, polo majica, džemper ili prsluk za muškarce. Odijelo, hlače, suknja ili haljina sa polo majicom, džemperom, bluzom ili košuljom za žene. Zatvorene cipele s čarapama iznad gležnja za muškarce i čarape boje noge za žene.“

Studenti

Studenti dodiplomskoga, kao i poslijediplomskoga studija se trebaju odijevati primjereno pravilima dobroga ukusa, kao i činjenici da su se odabirom pristupa visokoškolskoj ustanovi i neposredno odredili kao akademski građani i buduća društvena elita prostora i naroda u kojem će ostvarivati primjenu stečenih iskustava i znanja na ovom studiju, navodi se u Pravilniku.

Studentima Sveučilište preporučuje odjenuti ležernu odjeću koja uključuje: odijela, suknje i haljine dužine do ili ispod koljena, hlače, traperice, hlače sportskoga kroja za svaki dan, majice dugih ili kratkih rukava, košulje, bluze, rolke, džempere, prsluke, tenisice, cipele za svaki dan i druga akademski primjerena odjeća.

U skladu sa usvojenim Pravilnikom studenti nikako ne bi smjeli boraviti u krugu sveučilišnoga kampusa, a niti unutar zgrada pojedinih fakulteta i akademije Sveučilišta odjenuti u „majice bez rukava, bluze, košulje, majice. Zabranjuju se i drugi odjevni predmeti koji imaju upadljivi, izazovni i napadni dekolte koji je više, kako stoji u Pravilniku, primjeren noćnim klubovima i striptiz barovima. Zabranjuju se kratke majice, tzv. topovi kao i sve vrste natikača ili papuča, kao i bose noge.“

Posebno se navodi da se zabranjuje „prozirna odjeća koja više otkriva nego skriva i mini suknjice (osobito za vrijeme predavanja ili ispita)“.

Pravilnik također ne podnosi bilo koju odjeću s uvredljivim i/ili nepristojnim porukama bilo riječima ili slikama, koja ima namjeru uvrijediti osjećaje drugih studenata, nastavnika ili administrativnoga osoblja.

Zabranjuje se rasparana odjeća, kao i odjeća koja sadrži upadljive rupe, pokrivala za glavu koja skrivaju identitet osobe (osim u slučaju kada je to dio vjerskoga obilježja za što je potrebno posebno odobrenje Dekana/ce određenoga fakulteta).

Uniforme i vjerska obilježja

Na Sveučilištu je ‘odzvonilo’ i tzv. bejzbol, te pletenim kapama i kapuljačama unutar bilo koje zgrade fakulteta ili akademije. Ne smije se dolaziti ni u kratkim hlačama, kao ni u odjeći koja otkriva donje rublje. Zabranjene su policijske ili vojne uniforme, osobito za vrijeme predavanja ili ispita, ali prenaglašena vjerska obilježja.

Piercing, naušnice na neprimjerenim mjestima, npr. na usni, nosu, očnim kapcima i sl. (posebice u vrijeme predavanja i ispita) također nisu dozvoljeni. Nepoželjne su i trenirke kao i nečista ili mokra odjeća dok tetovaže trebaju biti prikrivene.

U slučaju nepridržavanja ovih osnovnih pravila o odijevanju, nastavnik ima pravo i obvezu studenta zamoliti da napusti prostorije predviđene za održavanje nastave ili pak provedbu ispita. U Pravilniku stoji da će se protiv studenta i uposlenika Sveučilišta koji se ne pridržava odredbi Pravilnika o odijevanju pokrenuti stegovni postupak sukladno Kodeksu Sveučilišta u Mostaru. 

Pročitajte i ovo

“514. Dani Ajvatovice”: Novčane nagrade za najbolje literarne radove srednjoškolaca iz SBK

U okviru vjersko-kulturne manifestacije „514. Dani Ajvatovice“ koja će se održati u periodu od 14. …