fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Saudijska Arabija ograničila jačinu zvuka na džamijskim zvučnicima

Resorno ministarstvo u Saudijskoj Arabiji je odlučilo ograničiti glasnoću zvuka iz džamijskih zvučnika, što je podijelilo tamošnju javnost.

Prošle sedmice je Ministarstvo za vjerska pitanja odlučilo da najviša dopuštena glasnoća može biti trećina od maksimalne jačine zvuka zvučnika. Osim toga, korištenje džamijskih zvučnika će biti moguće samo tokom poziva na molitvu, što ranije nije bio slučaj.

Ranije su zvučnici korišteni tokom reprodukovanja cjelodnevnih propovijedi, a ograničenja su izazvala reakciju javnosti.

Kao razlog zašto je ovako odlučeno, ministar za vjerska pitanja Abdullatif al-Sheikh je naveo to da je glasnoća uznemiravala djecu, ali i starije građane.

“Oni koji se žele pomoliti, ne moraju čekati poziv imama. Oni trebaju biti u džamiji prije samog početka molitve”, izjavio je resorni ministar za državnu televiziju.

Napomenuo je da se molitve i propovijedi emituju preko televizije te je shodno tome zaključio da džamijski zvučnici imaju ograničen utjecaj. Mnogi su Saudijci pozdravili ograničavanje jačine zvuka.

Oni koji su nezadovoljni sada pozivaju da se ograniči glasnoća muzike u ugostiteljskim objektima. Sheikh im je odgovorio da su “neprijatelji Saudijske Arabije” i da “podstiču javno mnijenje”.

Ovakve odluke su donesene nakon odluke prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da liberalizuje saudijsko društvo, a to se odnosi i na religijska pitanja pa su tako ranije ukinute višedecenijske zabrane posjete kinima, dopušteno je ženama da voze automobile, kao i da na muzičkim i sportskim manifestacijama istovremeno borave i žene i muškarci.

Većina građana je pozdravila liberalizaciju, što i nije iznenađujuće, jer dvije trećine od ukupnog stanovništva ima manje od 30 godina, piše Al Jazeera English.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE. Preselila je …