fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Prof. Indira Pašalić: Palestinsku djecu ubijaju po protokolu!?

Svakodnevno smo svjedoci različitog degradiranja i povrjeđivanja djece od strane vršnjaka.

Protokoli o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja tako su lijepo formulisani, zakonski uokvireni, a pri samoj izradi istog pozivamo se na Konvencije o pravima djeteta.

Piše: Indira Pašalić

Do te mjere je to “razrađeno“ da nikom od djece na bijelom svijetu ne bi smjela pasti dlaka s glave, a da se sav dunjaluk ne digne na noge.

Toliko smo fini.

Svima nam je poznato koje su to najčešće vrste nasilja koje su prisutne među djecom i omladinom srednjoškolskog uzrasta (emotivno, fizičko, psihičko, socijalno…).

Svaka vrsta nasilja je podjeljena na nivoe niskog, srednjeg i visokog rizika.

Pa tako npr. ako dijete djetetu pokaže srednji prst, to je seksualno nasilje niskog nivoa rizika, ako se poguraju, to je također nasilje, ali u ovom slučaju fizičko, također, niskog rizika.

A kako se to nekad zvalo dok nije bilo Protokola o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja „muško odmjeravanje snaga“ je visok nivo rizika fizičkog nasilja.

Socijalno nasilje je tek priča za sebe, djeca različitih statusnih kategorija, imaš majicu sa buvljaka ili markiranu robu, izopćavanje iz društva vršnjaka… mogli bi mjesec dana o ovome i da ne znamo da li je ovo promocija ili prevencija vršnjačkom nasilju.

Sve su ovo lijepo osmislile svjetske glave koje se, tobože, bore za prava djece, a mi sve to prepisali pa svaki dokument liči “k'o jaje jajetu” samo se razlikuju po sitnim jezičkim  izmjenama.

Često se pitam kojim jezikom pričaju gladna djeca Somalije, djeca Palestine, postoji li za njih kakvi „protokoli“ koji bi ih zaštitili od emotivnog, psihičkog, fizičkog i svih ljudskih zala ovog svijeta.

Sva bol čestitog i poštenog svijeta je uz tu djecu, ali obično one koje boli, ništa se ne pita, samo može da ih boli i ništa više.

Izgleda da za ovu djecu nema drugog protokola osim koliko ih dnevno treba ubiti, osakatiti, poniziti do te mjere da i sami požele da ih više nema.

Zato bi lijepo bilo da se ukinu sve konvencije, deklaracije, protokoli, kojim „velike“ svjetske glave „štite“ djecu jer su iste donesene zbog odraslih da speru svoju poganu svijest i savjest.

Čemu su svrha?

Merlin kaže: „Sve je laž, samo pusta laž!”

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …