fbpx
Ponedjeljak , 17 Juna 2024

Netanjahu Amerikancima: Trebaju nam dva-tri dana da “dovršimo” operaciju u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu tražio je od američke administracije dva-tri dana da okonča napade na Pojas Gaze, javlja Anadolija.

Prema informacijama koje je novinar Anadolije dobio iz zapadnih izvora koji pomno prate pitanje prekida vatre između Izraela i palestinskih grupa, američki dužnosnici zatražili su od Netanjahua u nedjelju i ponedjeljak da okonča napade na Gazu.

Saznaje se da je Netanjahu na to odgovorio da izraelskoj vojsci trebaju dva-tri dana da “dovrši” operaciju gađanja ciljeva u Gazi.

Unatoč informacijama do kojih je novinar Aanadolije došao, izvori koji nisu željeli otkriti identitet nisu mogli potvrditi da će izraelski napadi na Gazu završiti u srijedu ili četvrtak.

S druge strane, Barak Rafid, novinar izraelskog lista “Walla News“, podijelio je danas slične informacije na CNN-u, pozivajući se na izraelske dužnosnike.

Navodeći da izraelskim dužnosnicima treba 24 do 48 sati da dovrše operaciju u Gazi, te da će nakon toga zaustaviti napade, Rafid je istakao da je poruka administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) Izraelu da je “vrijeme operacije počelo isticati”.

Bajden, u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Netanjahuom, jučer je izjavio da podržava uspostavljanje prekida vatre u regiji.Broj poginulih u izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze porastao je na 212, među kojima 61 dijete, 35 žena i 16 starijih osoba, dok je 1.400 ljudi ranjeno, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva Palestine.S druge strane, palestinske grupe otpora u Gazi nastavljaju ispaljivati ​​rakete kao odgovor na izraelske napade. U ispaljenim raketama u Izraelu je poginulo deset osoba.

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …