– Faktički već 70 godina traje otimačina zemlje od Palestinaca od strane Izraela. Nažalost, to ulazi u neku zadnju fazu. Donose se rezolucije Ujedinjenih nacija, zemlje se bune, ne priznaje se to što Izrael radi ali on završava svoj posao.

Palestinci su zbijeni na nekih desetak posto teritorije koja je pripadala njihovim djedovima i očevima. I sada na tom komadiću zemlje Izraelci grade bespravna jevrejska naselja, ruše palestinske kuće, hapse i ubijaju palestinske aktiviste… – izjavio je Izetbegović za Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, nažalost, stvari tako stoje, a svijet ili šuti ili islamofobni dio svijeta podržava Izrael tako što stavlja zastave te zemlje na zgrade vlada diljem Evrope.

– Dok se mrtva palestinska djeca vade ispod ruševina. Muslimani ponešto progovaraju ali nema organizovane odbrane, prije svega mislim na diplomatsku i političku odbranu jer Palestinci brane jedno od svetih muslimanskih mjesta. Palestinska braća su skoro pa ostavljena na cjedilu uz rijetke iznimke poput reakcije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ili iranskog predsjednika. Većinom je to, nažalost, nikad tiše – istakao je Izetbegović.

Govoreći o tome šta se može uraditi kako bi se zaustavili izraelski napadi, Izetbegović smatra da bi, prije svega, muslimani trebali da pokrenu diplomatsku ofanzivu, bojkot Izraela.

– Suprotstavljanje aparthejdu, rasizmu, nasilju, onda svi pravdoljubivi lideri i nacije bi se morale suprotstaviti jer ovo vrijeđa ljudski rod, bazične civilizacijske vrijednosti šta Izrael radi. Treba iznaći neko normalno rješenje da Izrael živi u miru sa susjedima, prije svega s Palestincima, a zatim s Arapima – rekao je za AA Izetbegović.

Dotakao se i rata u BiH, stradanja djece i nedužnih civila ‘90-ih godina i dešavanja u Gazi proteklih dana.

– Sva nasilja su slična. Kada jedna brutalna, nadmoćna vojna sila krene na civile uvijek se ponavljaju slične scene, u Palestini, Bosni i Hercegovini, Siriji… Nagledali smo se tih slika rušenja gradova, ubijanja civila u ove tri zemlje ali i diljem svijeta. Nažalost, uvijek je to slično i nikad neće prestati dok se neki pravdoljubivi ljudi ne organizuju i to ne zaustave vlastitim rukama – naglasio je Izetbegović.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se ovih dana na društvenim mrežama zahvalio državama na podršci Izraelu, a među zastavama koje je objavio našla se i zastava Bosna i Hercegovina.

– Bez našeg pitanja Netanyahu je stavio i bh. zastavu jer u jednom dijelu BiH, u RS-u, stavljena je izraelska zastava na zgradu RS-a. Općenito u Evropi islamofobi su dočekali ovu priliku, uključujući Dodika, da pokažu svoj animozitet prema svim muslimanima. Iskoristili su najbolniju tačku, a to je Palestina i masakr Palestinaca – dodao je Izetbegović.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo je 200 osoba, među kojima je 59 djece i 35 žene.Izrael od 10. maja iz zraka i s kopna vrši napade na Pojas Gaze. Uprkos reakcijama iz svijeta, Izrael je nastavio žestoke napade na Gazu, malo i gusto naseljeno područje sa oko dva miliona stanovnika.