Završili su matematičku gimnaziju i srednju muzičku školu te se javila želja da studiraju medicinu kako bi, kako kažu, jednog dana mogli pomagati ljudima i spašavati živote.

– Želja nam je da budemo hirurzi, kako bismo liječili svojim rukama i svojim radom donijeli promjene u svijetu i svijet učiniti boljim – pričaju braća Milaimi.

Ističu kako nemaju ljekara u porodici, već da se ljubav prema medicini javila spontano.

Obojica imaju prosjek 9,4 i dobitnici su stipendije Općine Stari Grad Sarajevo.

– Mi smo prošle godine imali prosjek 9,7 i ostvarili smo pravo na općinsku stipendiju za nadarene studente – kažu braća Milaimi kojima ovo nije prvi put da primaju stipendiju.

Ističu kako je potrebno jako puno odricanja da bi se postigli dobri rezultati.

– Znate kako kažu, 99 posto je rad, a jedan posto je talenat. Najbitniji je rad, i trebalo je dosta da se uči, a naročito kroz prve četiri godine. Raspored nam je uvijek bio ispunjen, predavanja, vježbe, bili smo jako uporni i željeli smo da naučimo, da steknemo što veće znanje jer je ovo nauka gdje se čovjek ne smije ni šaliti. Jednog dana moramo biti precizni prilikom uspostavljanja dijagnoza, ipak su ljudski životi u pitanju – kažu braća Milaimi.

Braća Milaimi već nekoliko mjeseci volontiraju u Domu zdravlja Stari Grad.

– Projekat je pokrenut zbog pandemije koronavirusa i traje tri mjeseca, a zbog opterećenosti primarne zaštite u domovima zdravlja i ljekari u domovima zdravlja su bili opterećeni, te im je trebala pomoć. Tako se došlo na ideju da se angažuju studenti završnih godina medicinskog studija. Mi imamo potrebno znanje jer smo imali odgovarajuće predmete i zbog toga smo počeli sa volontiranjem. Imali smo priliku da radimo praktično sve. Kroz nekih 15 dana smo se uhodali i počeli da radimo sve što rade ljekari. I u call centru, na Covid-telefonu, propisivali smo terapije, radili intervencije, izdavali uputnice, sve što jedan ljekar opće medicine radi – priča Amer.

Navode da je jako važno da se ima jako teoretsko znanje koje bi se pregledom pacijenta dopunilo i došlo do ispravne dijagnoze.

– Pacijenta treba poslušati, treba biti kulturan i ljubazan, na kraju pokušati ga uputiti na pravi način. Ali opet prije svega potreban je prethodni rad, znanje, kako bi znali šta raditi u takvoj situaciji – kažu braća Milaimi.

Braća Milaimi nakon završetka studija planiraju da nastave sa usavršavanjem u struci.

– Želja nam je da idemo na specijalizaciju, ja iz neurohirurgije, a brat iz kardiohirurgije – kaže Amer.

Ističu da medicina nije statična nauka i da se svaki dan nešto novo nauči i saznaje.

– Treba se usvajati znanje kada god se pruži prilika. Volio bih se jednog dana usavršavati u nekom od velikih svjetskih centara kako bih stekao adekvatno znanje i vještine kako bih jednog dana to znanje mogao prenijeti mlađim generacijama i poboljšati sistem – kaže Amer Milaimi.

Navodi kako ima u planu da uči i van BiH, a kako bi se vratio i stečeno znanje primjenjivao u svojoj državi.

Amer i Amar su dvojajčani blizanci te kažu da im se nisu dešavale situacije da ih profesori zamijene.