fbpx
Srijeda , 22 Maja 2024

Poništeno 167 diploma u bh. gradu

Inspektorat RS poništio je 167 diploma koje je izdala Visokoškolska ustanova “Prometej” zbog, brane se na fakultetu, tehničke greške, saznaje portal Capital.

  • Na osnovu rješenja Republičke inspekcije za prosvjetu i sport, Senat Visokoškolske ustanove “Prometej” Banja Luka donio je odluku o proglašavanju diploma ništavnim te ispravljanju tehničke greške-navedeno je u Odluci “Prometeja” kojom se poništavaju diplome.

Na ovom privatnom fakultetu tvrde da su diplome poništene zbog samo jedne riječi.

Iz “Prometeja” kažu da im je nadležna prosvjetna inspekcija naložila da otklone nedostatke utvrđene inspekcijskim pregledom, a odnose se na tehničke nepravilnosti prilikom izdavanja diploma odnosno nenamjerne greške administrativnog osoblja, gdje je studentima u obrascu diplome izostavljena jedna riječ “vrsta studija” (strukovni) iako je, kako kažu, sasvim vidljivo iz stečenog zvanja „strukovni specijalista inženjer saobraćaj” da je riječ o strukovnom studiju.

  • Što se tiče studenata koji su upisali studije školske 2014/2015 godine, a koji su završetkom studija zakonski stekli zvanje ‘diplomirani inženjer saobraćaja’, prosvjetna inspekcija je izdala nalog da se studentima dodijeli zvanje ‘strukovni specijalista inženjer saobraćaja-kažu u “Prometeju”.

Prema njihovim riječima, Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja stupio je na snagu početkom maja 2014. godine, a Pravilnik o listi strukovnih, akademskih i naučnih zvanja, objavljen je u Službenom glasniku 29. decembra 2014. godine, a na snagu stupio u januru 2015. ne može se, smatraju, primijenjivati za studijske programe, odnosno za studente upisane u školsku 2014/2015. nego za studente upisane u školsku 2015/2016 godinu.

  • Zbog  neosnovanog naloga prosvjetne inspekcije, Visoka škola ‘Prometej’ podnijela je tužbu protiv Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS- naglasili su u “Prometeju”.

Tvrde da tokom vršenja kontrole od strane prosvjetne inspekcije, nije utvrđeno bilo kakvo krivično djelo od strane Visoke škole “Prometej”.

S druge strane, prema informacijama portala CAPITAL Inspektorat RS se o svim aktivnostima vezanim za nadzor u Visokoj školi “Prometej” planira oglasiti narednih dana.

Ovo nije prvi put da je “Prometej” na meti inspekcijskih i istražnih organa. Fakultet je bio obuhvaćen akcijom “Klaster” koju je sprovodila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) tokom koje je uhapšeno deset osoba, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niza drugih nezakonitosti.

Pročitajte i ovo

Trostruki ubica svoje djece i supruge Mujaga Čičkušić bit će ukopan sutra

Trostruki ubica svoje djece i supruge Mujaga Čičkušić bit će ukopan sutra u mezarju Ševar. …