fbpx
Srijeda , 19 Juna 2024

Medvjedi silaze u bh. gradove, nadležni poručuju: Ako je medvjed, nije stršljen

Medvjedi postaju učestali gosti u urbanim sredinama. Neki predviđaju da će nam i to postati nova normalnost. Samo u Banja Luci su u posljednih petnaestak dana viđeni u dva puta, i to jedanput u gradskom naselju Starčevica, i u prigradskom Karanovac.
Nadležni kažu, nema razloga za paniku, ako je medvjed nije stršljen.

Bliski susret sa medvjedom imao je Goran Koprena dok je radio kao noćni čuvar u jednoj firmi u Karanovcu, osam kilometara od centra Banja Luke.

Opasno ukoliko se sretne mečka sa mečićima

Ispričao je kako je došlo do susreta.
“Kola idu, ja čistim, samo odjednom je nešto zgrmilo. Pitam ovog iz kola šta je, kaže, medvjed. Pogledam medvjed u krugu, ušao u krug. On je prošao od mene na tri metra i odnio jedan dio ograde. Ja onako, gledam, šta ću. Donesem onu metlu, zatvorim kapiju kad nešto protutnja. On se izgleda vratio i gore otišao”, priča Koprena za N1.
Prije desetak dana medvjed je viđen i u Tuzlanskoj ulici u gradskom naselju Starčevica.
“Svi se mi ježimo kad ga vidimo ali ne treba se toliko plašiti. On je možda samo prešao tu a narod se uplašio i odmah je podignuta galam, hajka – međed, međed”, govori Jovo Kostić, Tuzlanska ulica Banjaluka
U blizini Banja Luke su dva prirodna staništa medvjeda, oba medvjeda koja su viđena su manje tjelesne težine zbog čega se pretpostavlja da se radi mladim jedinkama koje je majka odbacila. Nadležni poručuju da nema razloga za strah, te da je statistika pokazala da je više ljudi izgubilo život od ujeda stršljena nego od napada medvjeda.
“Nije zabilježen slučaj ugrožavanja bezbjednosti čovjeka ovdje, može biti opasno ukoliko se sretne mečka sa mečićima. U tom slučaju potez čovjeka može da izazove negativnu reakciju mladih mečića i mjaka može da pomisli da su ugroženi i u tom slučaju čovjek treba bez naglih pokreta da se udalju u suprotnom pravcu”, kazao je Darko Jovanić, inženjer šumarstva i član LO “Zmijanje”.

Kako se ponašati u susretu sa medvjedom

Na prisustvo medvjeda se treba početi navikavati jer ih je sve više, poručili su iz resornog ministarstva. U sezoni lova dozvoljen odstrel na teritoriji RS je više od 60, međutim taj broj prema zvaničnim podacima se kreće od 10 do 15 godišnje, a pretpostavlja se da u krivolovu se odstrijeli duplo manje.
“Dolazi do razmnožavanja i veće brojnosti medvjeda u RS. Nisu ugroženi nego ih je nešto iznad optimalnog kapaciteta staništa. Jedinke predstavljaju konkurenciju jedni drugima i onda se šire u potražnji za novim staništima i traženjem prostora za preživljavanje“, istaknuo je Goran Zubić, pomoćnik ministra šumarstva u Vladi RS, i dodao:
“U susretu sa medvjedom važno je ostati miran i propustiti ga da nastavi svoju putanju. Ponašanje vozača koji pratio ovog medvjeda osudili su svi naši sagovornici i Centar za životnu sredinu. U ovom slučaju zvijer se našla u snopu svjetlosti i mogla je napraviti daleko veću nego da je samo nastavila svoju putanju.”

 

 

Radiosarajevo.ba

Pročitajte i ovo

Tragedija na Jablaničkom jezeru, utopio se maloljetnik

MJESTO RADEŠINE 148 Tragedija na Jablaničkom jezeru, utopio se maloljetnik D. Be. Foto: GSS Prenj …