fbpx
Petak , 14 Maja 2021

Omiljeni učitelj iz Fojnice: To su bila vremena, hrana se stavi na siniju i svi iftarimo iz jedne ćase

Omiljeni učitelj u Mejdanu kod Fojnice, sada 76-godišnji Sulejman Mujak sa sjetom se prisjeća nekadašnjih vremena, kada je u ovoj školi bilo 126 djece. Sada ne samo da je škola zatvorena već u Mejdanu živi samo jedan čovjek – Nijaz Buljina.

Zatvorena škola

– U početku roditelji nisu bili voljni da im ženska djeca idu u školu, dolazio bi sudija u Majdan pa kažnjavao roditelje i znalo se desiti da curica od 12 godina ili djevojke pođu u prvi razred osnovne škole. Toliko je tada bilo djece, a sada je već 15 godina zatvorena škola, nema djece, vrata su zakovana daskama – kazao je Mujak.

Posebni su bili i ramazanski dani.

– Svaki dan se iftarilo u drugoj kući. Tu su se klanjali i teravih-namazi koje je predvodio Hazim Buljina. Sjedilo bi se do sehura, omladina je bila vesela, sve je nekako ljepše bilo, rasterećenije – prisjetio se 76-godišnji Mujak.

Najčešće su se za iftar spremali čorbe, grah, popara, pite, kompot od hošaha, sutlija.

– To su bila vremena, sve se stavi na siniju i svi jedemo zajedno iz jedne ćase. Ezan se učio ispred kuće gdje bi se organizirao iftar – rekao je ovaj penzionisani učitelj.

Sve ljepše

Njegova supruga Šehida Šefika Mujak, s kojom je 54 godine, također smatra da je nekada sve bilo ljepše.

– Ramazan je oduvijek najdraži gost, bilo je lijepo i narod se slagao. Moj otac Nezir Buljina je svake godine tradicionalno pravio mevlude pa bi došle džematlije iz nekoliko sela. Tada smo bili najsretniji – dodala je Mujak.

Izvor: H. Čukle/Avaz.ba

Pročitajte i ovo

Veliki broj muslimana klanjao bajram namaz u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu

Veliki broj muslimana klanjao bajram namaz u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu, uprkos zabrani od strane …