fbpx
Ponedjeljak , 11 Decembra 2023

Ustavni sud BiH usvojio apelaciju: Neustavno obavezno nošenje maski u Federaciji

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je danas sjednicu na kojem je donesena odluka da mjera ograničena kretanja i nošenja maski tokom pandemije koronavirusa predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava. Na taj način djelimično je usvojena apelacija koja je podnesena u novembru ove godine, a odnosi se na odluke Kriznog štaba FBiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski.

Ovu apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijelo su sarajevski advokati i ona se odnosila na naredbe  Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva  od 9. novembra 2020. godine i Naredbe Kriznog štaba Ministarstva  zdravstva Kantona Sarajevo b 12. oktobra 2020. godine

Advokati su tražili da se donesene mjere ukinu, ali je sud taj dio žalbe odbio.

 

Faksimil odluke Ustavnog suda


Ove naredbe stupile su na snagu 9.novembra i 12. oktobra. No, kako se kaže u odluci Ustavnog suda, zaključeno je da je ovakva odluka Kriznog štaba miješanje u temeljna ljudska prava i slobode garantirane Ustavom Bosne i Hercegovine i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Europska konvencija).

– U konkretnom slučaju prava na privatni život i na slobodu kretanja, koje je izvršeno naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, u konkretnom slučaju kriznih stožera ministarstava zdravstva, kada je izostalo aktivno sudjelovanje u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od strane najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava i sloboda – kaže se u odluci.

Pročitajte i ovo

Ako ne bude mujezina u G.azi, ja ću pozivati na molitvu u određeno vrijeme’: Dirljive riječi sveštenika u G.azi

Kršćanski sveštenik obećava muslimanima u Gazi da, ako u Gazi ne bude mujezina koji bi …