fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Ljepša strana BiH: Asja je tek treća žena iz naše zemlje koja će pohađati Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst

Tuzlanka Asja Atiković ovih dana počinje pohađanje prijemnog kursa na elitnoj Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst.

Ovu informaciju je podijelila i sreću Asiji poželjela Britanska ambasada u Sarajevu koja u svom sopštenju kaže:

Kroz bilateralnu saradnju u oblasti odbrane između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, značajan broj pripadnica i pripadnika Oružanih snaga BiH završili su školovanje na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, vodećoj akademiji za vojnu obuku u svijetu.

Vojnik Asja Atiković upravo počinje pohađanje prijemnog kursa na ovoj akademiji. Ona je tek treća žena iz Bosne i Hercegovine koja pohađa ovaj izrazito zahtjevan program, koji svim vojnicima u službi kao i civilima iz BiH pruža priliku da postanu oficiri OS BiH.

Evo šta je Asja rekla o ovom:

  • Ove godine pristupila sam Oružanim snagama BiH u činu vojnika i kada se ova prilika ukazala bila sam veoma uzbuđena i uložila maksimalan napor tokom procesa odabira. Nadam se da ću usvojiti vještine i znanje koje čine dobrog oficira i postati uspješna i posvećena liderica. Kroz moju oficirsku karijeru, želim inspirisati i motivisati druge pripadnice i pripadnike OS BiH da rade na ličnom razvoju, te da obavljaju svoje dužnosti i gledaju u budućnost. Iskreno vjerujem da su Oružane snage BiH institucija koja mladim osobama može ponuditi sigurnost, znanje i šansu da ostanu u Bosni i Hercegovini. Nakon povratka sa Kraljevske vojne akademije Sandhurst, moja misija biti će da prenesem stečeno znanje drugima i nadam se da će se ukazati i dodatne prilike za vlastiti razvoj, jer svako ovakvo iskustvo se nadograđuje, mijenja naš sistem vrijednosti i povećava vlastite kriterije. Bosna i Hercegovina, sa svim svojim ljepotama, zaslužuje dobro obrazovane i motivisane ljude i da nikada ne bude napuštena.

Sreću Asji na školovanju u Velikoj Britaniji poželio je na svom Tweeter profilu i ambasador Ujedinjenog kraljevstva u BiH Matthew Field …

Asja je inače ove godine završila studijski program Agronomija na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a za ostvareni izvanredan uspjeh i prosjek 9,50 uručena joj je Zlatna plaketa “Student generacije UNTZ”, piše Boljatuzla.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …