fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Krizni štab zasjeda: Glavna tema policijski sat, evo koje su moguće opcije

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH na sastanku koji bi trebao biti održan danas, u utorak, razmatrat će mogućnost popuštanja epidemioloških mjera navodi Oslobođenje. Među njima je i mjera ograničenog kretanja, odnosno, kolokvijalno nazvana policijski sat, koji trenutno traje od 21.00 do 5.00 sati ujutro.

Kako saznaje Oslobođenje iz dobro obaviještenih izvora, na sjednici bi trebalo biti predloženo njegovo skraćivanje, odnosno pomjeranje početka trajanja ograničenog krertanja ljudi. Da li će policijski sat biti vraćen na 23 sata, da li će biti odlučeno da počne u neko drugo vrijeme, ili će se odustati od popuštanja ove mjere zavisiće najviše od broja novozaraženih u proteklih sedam dana. Tačnije, zavisiće od sedmične incidence, a to je broj novootkrivenih slučajeva na 100.000 stanovnika u proteklih sedam dana.

Također, kako isti medij saznaje, razgovaraće se i o mogućnosti popuštanja još nekih mjera, a ne samo policijskog sata.

Ipak, konačna odluka zavisiće ne samo od sedmodnevne incidence na nivou FBiH, nego i od stanja u svakom od kantona posebno, kako se ne bi dogodilo da se dodatno pogorša situacija u kantonima u kojima je trenutno visoka sedmična incidenca.

Tekst: Oslobođenje

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …