Tako je, naprimjer, nedavno KJP Rad iz Ključa objavio tender za kupovinu polovnog pres kamiona za odvoz otpada za 67.860 KM, Komunalno preduzeće Bobas iz Kotor-Varoši kupuje polovno vozilo za 29.250 KM, Komus iz Bileće kupuje polovni autopodizač za 14.000 KM, dok Vodovod i kanalizacija Gračanica kupuje polovan kamion do 7,5 tona za 40.950 KM.

Sve ovo zajedno opet ne košta koliko vozilo za potrebe direkcije Elektroprivrede HZHB, procijenjeno na 156.000 KM.

Komunalna preduzeća kupuju polovna čak i pogrebna vozila, što se vidi iz primjera JKP Vlasenica, a Dom zdravlja Živinice objavio je tendere za nabavku četiri polovna aparata za hemodijalizu od kojih jedno košta 1.170 KM.

Za potrebe vatrogasaca iz Čitluka i Prozor-Rame objavljen je tender za nabavku dva polovna vatrogasna vozila sa nadogradnjom za gašenje šumskih požara i požara otvorenog prostora po cijeni od oko 174.000 KM za jedno.

Istovremeno je za potrebe ureda načelnika Općine Prozor-Rama već kupljeno novo službeno auto za 130.999 KM.

Dio objavljenih tendera za nabavku polovnih vozila

Preduzeće Komunalno Livno kupuje polovno vozilo – putar za nepunih 20.000 KM, što je opet manje nego što će Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine potrošiti samo na osiguranje svojih vozila.

Polovan kamion za skupljanje otpada nabavlja se i u Teočaku – za 52.650 KM. Ima još niz ovakvih primjera tendera koji su na Portalu javnih nabavki objavljeni od početka ove godine.

Poređenja radi, za servisiranje i popravke vozila Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH planira potrošiti 85.336 KM, Ugostiteljski servis Vlade RS kupuje vozilo za skoro 98.000 KM, dok je Zastupnički dom Parlamenta FBiH već potpisao ugovor o kupovini crne limuzine za 70.200 KM.