fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

Ajla je na prvi dan Ramazana stavila svoj hidžab “Moja želja konačno se ispunila, taj dan pamtit ću do kraja života”

“Nadam se da ste sretni zbog mene, jer sam ja hvala Allahu trenutno najsretnija”, riječi su kojim je 21-godišnja Ajla Hadžić iz Kalesije prvog dana Ramazana saopštila vijest koja je oduševila sve njene prijatelje, poznanike, pratioce piše Hanuma.ba.

U ponedjeljak, 12. aprila, sa akšamskim ezanom nastupio je mjesec posta, milosti i oprosta. Ramazan je mjesec kada se vjernici tokom posta odriču jela, pića i drugih užitaka, te u ibadetima provode dane ovog mubarek mjeseca. Međutim, Ramazan je i mjesec kada mnogi odluče promijeniti svoj način života.

Upravo jedan takav primjer dolazi iz Kalesije kod Tuzle. Naime, 21-godišnja Ajla Hadžić na prvi dan mjeseca Ramazana odlučila je staviti svoju krunu – hidžab. 

Propis pokrivanja tijela u islamu je usklađen potrebama ljudske prirode, a u cilju zaštite moralnosti kao bitne pretpostavke za krepostan život s kojim će biti zadovoljan Allah dž.š.

Allah dž.š. u Časnom Kur’anu kaže; „O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je“. (Al-Ahzab 59)

O djetinjstvu, odrastanju, učenju prvih sura, te o svojoj odluci, Ajla Hadžić govorila je za portal Hanuma.ba.

Ova 21-godišnja djevojka dolazi iz male opštine Kalesija. Rođena je 1999. godine u Tuzli. Osnovnu školu završila je u Kalesiji, a srednju Ekonomsku školu u Tuzli. Trenutno je zaposlena u butiku odjeće Bershka u Bingo City Centru, u kojem je počela raditi još kao srednjoškolac.

Na početku razgovora, Ajlu smo pitali kako je teklo njeno odrastanje, te kako pamti svoj prvi doticaj sa islamom.

“Iskrena da budem, mama nas je uvijek navodila kao svaka prava majka vjernica da u mekteb idemo moje sestre i ja, nažalost, ja sam došla do sufare i prestala ići u mekteb. Znate kako ide skola, pubertet, te sam folklor igrala 10 godina, tako da te taj mladalački život odvuče na drugu stranu. Od malih nogu nas je mama učila da postimo mjesec Ramazan, učila nas našoj divnoj vjeri, poštovanjem vjere i najbitnije poštenjem. Namaz sam klanjala od malih nogu, pa sve do danas, svih pet dnevnih vakata”, ponosno ističe Ajla.

“Ramazan ima poseban značaj…”

Ističe nam kako je za nju kao i za sve ostale ovaj mjesec posta, mjesec mira, sabura, ljubavi, lijepog ahlaka uvijek je imao poseban značaj.

“Jednostavno drugačije se diše i što si stariji sve više shvataš šta je zapravo post. Da postimo od ružnih riječi, ružnog govora, ružnih djela, ružnih misli, pa tek onda od hrane i pića”, riječi su ove 21-godišnjakinje.

Kaže kako ih je majka od malena učila šta je Ramazan, te upićivala na post, tako da još od osnovne škole Ajla i njene sestre znaju za Ramazan.

Želja za hidžabom nastala prošlog Ramazana

Ovaj Ramazan za Ajlu je dodatno poseban jer je, kako nam kaže, stavila najbitniju vodilju na ovoj dunjalučkoj prolaznosti – svoj hidžab. 

Pitali smo je kako je došlo do ove odluke, da li je dugo razmišljala, šta je presudilo u ovoj odluci koja je i jedna od najvažnijih u životu jedne muslimanke

Moja odluka o hidžabu nije se desila za dan, dva, mjesec.Već od prošlog Ramazana javila mi se ta želja, želja za mirom u duši i iskrenom zahvalnošću dragom Allahu na svemu. Sve što uradim, mislim da je malo kao zahvala Gospodaru i da trebam to još upotpuniti. Godinu dana sam razmišljala o tome, a šta ako ovo, a šta ako ono, pa šejtan obuzme odradi svoje, pa opet se želja vrati, tako da Allahu hvala kliknulo je baš na prvi dan Ramazana, da se konačno moja želja ispuni. Iskreno i ranije bih, ali sam čekala da to bude prvi dan Ramazana, kao simbol ovog mjeseca i Allahove milosti u ovom mjesecu”, s osmijehom nam govori.

“Cijenila sam tuđe mišljenje, ali ono između Gospodara i mene je samo naše…”

Prije svoje odluke, Ajla kaže kako je puno istraživala gledajući video klipove na društvenim mrežama gdje djevojke dijele svoja iskustva o hidžabu, te kako se svega nagledala.

“Kažem svaki put, Hvala Allahu Gospodaru Svjetova na uputi ovoj i na podršci svih ljudi oko mene, prvo mojih roditelja, moje sestre, mog zaručnika, mojih prijatelji svi su mi iskazali riječi podrške i hvale, ali iskreno da kažem i da su bili protiv ja sam imala svoje argumente koje bih samo gurala naprijed i uradila po svom. Naravno cijenila sam tuđe mišljenje, ali ono između Gospodara moga i mene je samo naše i niko od porodice, prijatelja, neće bit tu na danu Sudnjem, već ću biti sama pred svojim Gospodarom.”

 

Dan kada je stavila hidžab nikada neće zaboraviti

Kroz dalji razgovor Ajla nam je prepričala kako je izgledao dan kada je njena odluka postala stvarnost, te šta za nju taj dan predstavlja.

“Mislim da taj dan neću zaboraviti nikada. Moja prijateljica koja je također pokrivena me našminkala, a onda sam otišla na profesionalno fotografisanje koje je zabilježila jedna fotografkinja, jer sam na poseban način željela ovjekovječiti taj dan”, prepričava nam.

Zanijetila sam sabah namaz svojim riječima i pokrila se. Tokom dana kada sam se sredila i krenula na fotografisanje, mama, sestra i strina bile su u dvorištu i u jednom trenutku su počele plakati. Prelijep osjećaj i prepun emocija.”

Dodatno poseban trenutak nastao je kada se pojavio njen zaručnik.

“Kada je dosao po mene i ugledao me, stigle su nas emocije, te su kod nas oboje pale suze radosnice, i to je definitivno trenutak koji ću pamtiti do kraja života. On mi je ujedno bio i najveća podrška“, emotivno nam priča Ajla.

“Dovite Allahu svim srcem”

Na kraju razgovora ovu mladu djevojku čija priča ne ostavlja ravnodušnim, zamolili smo da uputi podršku djevojkama, ženama koje bi željele staviti hidžab, ali iz određenih razloga imaju strah kako će okolina reagovati ili nekih drugih razloga koji ih sprječavaju u njihovoj odluci.

“Moja poruka bila bi baš onakva kakvu su meni davale tadašnje djevojke s hidžabom kada sam ja imala želju. Samo dovite Allahu, molite Ga svim srcem, iskreno iz duše ispovjedajte se, zaplačite, predajte se Njemu da vas uputi na pravi put. Ja svaki dan molim samo da me učvrsti na mom putu i da mu budem predana dok dušu ne ispustim. Sestre moje dova, dova, dova, i zahvaljujte Allahu na svemu u vašem životu”, zaključuje u razgovoru za portal Hanuma.ba, Ajla Hadžić.

Pročitajte i ovo

Od zaraze morbila jučer preminuo 17-godišnjak u Sarajevu, doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu

U Novom danu na N1 smo govorili o trenutnim epidemijama u Kantonu Sarajevo, sa posebnim …