fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024

Amra Strika, prva hafiza ove godine u Kaknju

Amra Strika (kćerka Jakuba i Dženane) iz Kaknja, rođena je 22.12.1995. godine u Zenici. Osnovnu školu pohađala je u Kaknju, te potom upisala Medresu “Osman-ef. Redžović” u Visokom, nakon čega kao učenica generacije upisuje Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

Po završetku studija odlazi u Katar na Program za učenje arapskog jezika prilagođen osobama kojima arapski jezik nije maternji. Ostvarivši pravo na stipendiju, zahvaljujući međusobnoj saradnji Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta Katar, a posredstvom FIN-a, ukazuje joj se prilika da stekne nezaboravno iskustvo usavršavanja, kako ličnog tako i profesionalnog.

Hifz je počela učiti tokom školovanja u Medresi, a aktivno sa svojim muhaffizom, pripremama za Komisiju posvetila se tokom odrađivanja pripravničkog staža u Medresi, školske 2019/2020. godine. Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini učila je po dva džuza u periodu od 21. januara do 4. februara 2021. godine i tako stekla časno zvanje hafize Kur’ana. Muhaffiz joj je bio hfz. Zijad Dervić. Amra je primjer mnogima da se životnom borbom i uspjehom mnogi putevi otvaraju.

Izvor: Hanuma.ba

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …