fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Profesorica Izetbegović: “Stanje u KCUS-u je kritično”

Stanje u KCUS-u je kritično.

Kolege i ja smo upravo izašli iz Posebnog respiratornog centra. Sinoć smo tu bili do ponoći, vršili razmještaj i pokušavali premještati lakše bolesnike. Svi kapaciteti su popunjeni bolesnim pacijentima. Cijela zgrada stare hirurgije je odvojena za COVID-19 slučajeve. Lokalitet Podhrastovi je također popunjen u kapacitetu.

Skoro godinu dana radimo sve što je u našoj mogućnosti, gotovo bez ikakve podrške. Osoblje je iscrpljeno. Težak je psihički pritisak biti među ovako teškim bolesnicima. Mi radimo i nastavićemo raditi sve što možemo da spasimo što više života, ali je zaista kritično stanje. Sve više naših uposlenika obolijeva.

Kiseonik se troši u ogromnim količinama. Upravo sam obaviještena da će biti problema u snabdijevanju. Brinem šta će biti sutra i hoćemo li imati dovoljno kiseonika. Krizni štab KS morao je predvidjeti ovu situaciju prema rastu broja zaraženih i oformiti dodatne izolatorije i prostore za oboljele. Apelujem na sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje problema smještanja novih oboljelih kao i da obezbijede dostatno snabdijevanje KCUS-a potrebnim količinama kiseonika. Životi svih hospitaliziranih COVID-19 pacijenata zavise od toga.

Još uvijek imamo dovoljno lijekova i zaštitne opreme, ali se troši u ogromnim količinama. Molim građane da pomognu, da poštuju propisane mjere. U ovom trenutku je već ogroman broj zaraženih i bolesnih, moramo se na sve načine boriti da spriječimo i spasimo što možemo.

Zaustaviti dalje širenje zaraze možemo samo zajedno. Molim vas mislite na one koje volite, na prijatelje i na svoju rodbinu, svi su potencijalni bolesnici.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …