fbpx
Utorak , 19 Marta 2024

U FBiH od danas nove, rigoroznije mjere?

BiH se suočava s posljedicama nepoštivanja mjera iz prethodnog perioda, a zbog izostanka kontrola na granicama, borimo se i s novim britanskim sojem koronavirusa, koji se širi dosta brže od običnog. Uprkos manjem obimu testiranja tokom vikenda, broj zaraženih je u stalnom porastu, a posebno je alarmantno u Kantonu Sarajevo, gdje je jučer potvrđeno 493 novooboljelih i troje preminulih.

Najava proslava

Sve teža epidemiološka situacija i stalni rast broja oboljelih bit će razmatrani na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH koja je zakazana za danas.

Prema informacijama “Avaza”, bit će razmatrano uvođenje novih, rigoroznijih mjera, jer u pojedinim kantonima situacija može izmaći kontroli. Povod su pogoršanje epidemiološke situacije, posebno na području Kantona Sarajevo i HNK, nepoštivanje mjera, pa čak i najava održavanja osmomartovskih proslava.

– Sve je lošije, a ono što je najgore, čovjek ne zna dokad će trajati. Niko ne može predvidjeti kada ćemo početi lakše disati – kaže za “Avaz” prim. dr. Bakir Nakaš, poznati virusolog.

Do početka vakcinacije, a mnogo puta je  ukazivano  na zabrinjavajuće kašnjenje BiH za ostatkom regiona i svijeta, građani nemaju mnogo izbora.

Higijena i maska

– Još od španske gripe kao najdjelotvornije mjere pokazale su se izbjegavanje kontakata i druženja, higijena ruku, a dodatno količinu virusa mogu smanjiti maska ili šal. Za očekivati je bilo donošenje novih mjera, možda i prije sedam dana.  Podržavam ozbiljnije mjere, ali je pitanje na koje će se nadležni odlučiti, hoće li pokušati potpuno ograničiti ljude u kretanju, da na ulicama ili tržnim centrima nemamo hiljade ljudi – navodi Nakaš.

 

Pročitajte i ovo

Obnovljena posljednja banjalučka džamija

Posljednja u nizu, ali obnovljena. Na istom mjestu, nikla je nova, za mnoge i ljepša …