fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

MIZ Fojnica pokušala demantovati tekst sa našeg portala vezano za plaćanje 2000 KM za kabursko mjesto

Netačna je i nepotpuna informacija pomenutog portala da je na Skupštini Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, održane dana, 24.02.2021. godine najviše rasprave proizvela “šokantna” informacija da je kabursko mjesto u džematu Pločari Polje naplaćeno čak 2.000,00 KM i to čovjeku čiji je otac uvakufio baš tu zemlju, da takva odluka, inače nije prošla javnu raspravu, nije ranije obznanjena džematlijama i da je takvu komercijalizaciju vjere podržao Glavni imam koji ima ingerencije davanja veta na odluke koje nisu u skladu sa šerijatskim vrijednostima.

Na Skupštini Medžlisa IZ Fojnica održanoj 24.02.2021. godine pojedini članovi Skupštine su tražili pojašnjenje Odluke Izvršnog odbora o imenovanju upravitelja mezarja i utvrđivanju naknada za korištenje mezarja na području Medžlisa IZ Fojnica. Niko od članova Skupštine nije bio protiv ovakve Odluke, svi su je pozitivno ocijenili, jer je napokon, Izvršni odbor pristupio normativnom rješavanju pitanja uređenja i korištenja vakufskih mezarja na svom području putem pomenute Odluke, samo je bilo primjedbi na način pripadnosti ovih naknada.

Kada je konkretni slučaj u pitanju, nepotpuna je informacija pomenutog portala da je kabursko mjesto naplaćeno 2000,00 KM, radi se o naknadi za ukop pripadnika iz drugih medžlisa, a čije porodice su izrazile želju da se član porodice ukopa u mezarju Medžlisa IZ Fojnica čiji član nije bio, ova naknada se naplaćuje u Medžlisu, kao nadoknada za neplaćenu članarinu. Svi članovi Medžlisa IZ Fojnica nisu obveznici plaćanja ove naknade.

Vlasnik pomenutog portala nije imao nikakav činjenični dokaz za svaku tvrdnju koju je objavio u svom tekstu i isti je ovakvim tendencioznim i nepotpunim informacijama direktno povrijedio prava i interese Medžlisa IZ Fojnica, narušio ugled i nanio štetu Medžlisu IZ Fojnica i svim njegovim članovima.

Ovaj demantij nam neće pomoći da ispravimo napravljenu štetu koja je nanesena Medžlisu, ali će poslužiti da, ukoliko se ovakve ili slične informacije nastave objavljivati, primorati Medžlis da putem Suda zaštiti svoja prava.

P R E D S J E D N I K
IO MEDŽLISA IZ FOJNICA
Huseinbašić Azem, dipl. iur.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …