fbpx
Srijeda , 28 Februara 2024

Srednjobosanski kanton: Epidemiološka situacija se pogoršava

Dok se još čekaju vakcine protiv koronavirusa, epidemiološka situacija i na području Srednjobosanskog kantona se pogoršava. Nakon stabilnog perioda, od kraja prošle sedmice, došlo je do povećanja broja pacijenata na bolničkom liječenju. Ono što zabrinjava su teže kliničke slike, te obolijevanje mlađih osoba.

Nakon nekoliko sedmica skoro bez pacijenata na bolničkom liječenju, odjel travničke Bolnice za plućne bolesti, koja je, nakon domova zdravlja, prvi stub u borbi protiv pandemije u ovom kantonu, ponovo se puni zaraženima. Njih dvadeset i jedno te još toliko onih koji na posebnom odjelu čekaju rezultate testiranja. Nekolicina je, sa težom slikom, prebačena u kovid odjel bolnice u Novoj Biloj.

„Nažalost, jučer smo dobili pet ozbiljnih pacijenata, koji su svi vezani za respiratore, bilo da su intubirani, ili da su na mehaničkoj neinvazivnoj ventilaciji“, navodi doktor Velimir Valjan, direktor Hrvatske bolnice Fra Mato Nikolić Nova Bila.

„Sad je dominantno populacija između 60. i 80. godišta.  Pri tome, vrlo brzo se razvijaju teške kliničke slike. Mi smo prije imali pogoršanja obično sedmi do deseti dan. Danas se to dešava već drugi, treći dan. Bojim se da ovaj virus postaje, osim što je virulentniji, i patogeniji.“, ističe dr. Emir Abdulović, direktor JU bolnica za plućne bolesti Travnik.

I dok su pacijenti sa dobnom granicom nižom u odnosu na raniji period i težim kliničkim slikama, niko sa sigurnošću ne može predvidjeti dalji tok pandemije. Stoga upozoravaju na mogući, treći val.

„Samo vakcina može riješiti ovu pandemiju. Dok to ne bude, mi se pridržavamo epidemioloških mjera, nastojimo se sačuvati kako bismo mogli pružiti svoj maksimum.“, konstatuje dr. Velimir Valjan.

„Malo je bilo i opuštanja, pri tome i virus ima svoje cikluse. Moguće da je ovo početak nekog novog, trećeg vala. Tako da, vakcinacija nije urađena i donekle i očekivano.“, navodi dr. Emir Abdulović.

S druge strane, iz resornog ministarstva tvrde, situacija još nije takva da bi se mjere pooštravale. Zasad se, kažu, neće upuštati ni u samostalnu nabavku vakcina.

„Ako dođe neki službeni akt od federalnog ministarstva ili neke više razine, da mi trebamo kao kanton se baviti s tim, da mi to nabavljamo, mi ćemo naći srestva i probaćemo naći cjepiva“, ističe Anto Matić, ministar zdravstva SBK (HDZBiH).

Dok se čekaju vakcine, šest respiratora „Srebrene maline“, koji su prema raspodjeli pripali bolnici u Novoj Biloj, servisirano je i certificirano, te spremno za upotrebu, potvrđeno je iz ove ustanove. Inače, od početka pandemije, 301 osoba na području SBK izgubila je bitku protiv koronavirusa. Trenutno je 90 aktivnih slučajeva, od kojih 55 na bolničkom liječenju.

federalna.ba/Adisa Alić

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …