fbpx
Ponedjeljak , 15 Jula 2024

Žestoka poruka Dodiku iz Europske komisije: Migrante smjestiti na teritorij cijele BiH

Europska komisija je u utorak, 19. januara, upozorila Bosnu i Hercegovinu da svaki dan utiče na međunarodnu reputaciju zemlje te je pozvala vlasti da smjesti izbjeglice i migrante na cijeloj teritoriji BiH.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johanssen koja se obratila Europskom parlamentu, najavila je da će posjetiti Bosnu i Hercegovinu narednog mjeseca te da će posjetiti privremeni kamp Lipa i razgovarati sa predstavnicima državnih vlasti. Johanssen je pozvala vlasti BiH da pokažu odgovornost u spašavanju ljudskih života, piše Radio Slobodne Europe.

Ona je ocijenila da je “frustrirajuće postavljanje šatora i privremeno sklonište kada imamo kompletno opremljen objekat u blizini”.

“Kao zemlja sa perspektivom pristupanja EU, od BiH očekujemo da pronađe rješenje i distribuira objekte širom zemlje. Neposredni prioritet je spasiti živote i zaustaviti humanitarnu katastrofu”, izjavila je Johanssen.

Ona je podsjetila da je od početka situacije sa izbjeglicama i migrantima 2018. godine, EU odvojila za Bosnu i Hercegovinu oko 89 miliona eura te je obećala nastavak financijske podrške.

Međutim od sarajevskih vlasti je zatražila da pokažu da su sposobni da upravljaju migracijama i humanitarnom situacijom.

Vlasti BiH moraju pokazati političku volju za spašavanje života i pružanje dugoročnih rješenja”, podvukla je Johansen.

Oko 3.000 migranata boravi van prihvatnih centara i uglavnom se oslanjaju na pomoć bosanskohercegovačkih volontera i lokalnog stanovništva.

U Federaciji BiH, koja broji deset kantona, trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante i izbjeglice. U Kantonu Sarajevo to su Ušivak i Blažuj, a Unsko-sanskom kantonu Borići, Sedra, Miral i Lipa.

Prihvatni centar u bivšoj fabrici Bira u Bihaću je zatvoren u septembru, odakle su migranti izmješteni u privremeni prihvatni centar Lipa kojeg je u decembru zahvatio požar.

Usprkos pritiscima EU i međunarodne zajednice da se dozvoli povratak migranata u kamp Bira, vlasti USK su se usprotivile i spriječile povratak.

Vlasti drugog bh. entiteta, Republike Srpske (RS), odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na njihovoj teritoriji. Vlasti RS-u su odbile i plan Vijeća ministara BiH iz 2018. godine koji je predviđao i nekoliko centara za prihvat migranata u RS-u.

Europska unija, uključujući i najviše evropske zvaničnike, u više navrata su od početka zimskog perioda, pozvali vlasti BiH da preduzmu mjere kako bi spriječili humanitarnu katastrofu.

Pročitajte i ovo

Irnela Stošić ima rak koji je metastazirao, a i suprug joj je teško bolestan: Pomozimo joj u liječenju

Irnela Stošić iz Mostara je u životnoj opasnosti zbog metastaza raka maternice. Pozivom na 17043 …