fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Čerkez: Povjerenje građana u vakcinu se vraća

“Zemlje EU se vakcinišu, Srbija je primila vrlo mali kontigent vakcina koji ćemo i mi primiti, ali druge zemlje još nisu počele. Crna Gora, Makedonija i BiH nisu počele i ne trebamo stvarati histeriju. Trebamo biti spremni čim prve vakcine krenu da počnemo imunizaciju i uspostavimo dobru dinamiku kako bi imali željeni obuhvat. Kada stignu vakcine povjerenje u nju će se dizati jer će vidjeti da smo svi mi koji radimo u zdrvastvu spremni dobiti vakcinu”, rekao je Čerkez.

Plan je da zdravstveni kadrovi iz Covid bolnica prvi prime vakcine, a potom i ostali zdravstveni radnici. Naglasio je kako su uvjeti za skladištenje i distribuciju vakcine već napravljeni u Mostaru. Riječ je o frižiderima s temperaturama od -80 stepeni.

Jedna bočica ima pet doza, a nakon što se izvadi iz frižidera njen rok trajanja je pet dana.

“U 12. mjesecu smo održali sastanak sa zavodima za javno zdravlje, dali zaduženja i počeli pripremati spiskove i timove. Danas smo u Bihaću da bismo to dogovorili s ministricom”, rekao je Čerkez.

Istakao je kako je Vlada FBiH osigurala i dodatna sredstva za nabavku vakcina drugih proizvođača, ako se pojavi, odnosno bude odobrena.

“Francuska je primila 5.000 vakcina, šta je tolika doza za jednu Francusku? Rezultati imunizacije se mogu vidjeti kada se veći procenat stanovništva vakciniše. Kada nam stignu veće količine vakcina očekujemo da ćemo taj proces relativno brzo završiti”, rekao je Čerkez.

Kazao je kako su ljudi u BiH počeli mijenjati mišljenje kako je vakcina počela stizati u regiju i vraćaju povjerenju u nju.

“Neće niko krenuti s vakcinisanjem 50-70 posto stanovništva, a da nema garancija da je to sigurno. Ima antivakcinalnih lobija, ali važno je da imamo podršku medija i da ne stvaramo paniku te zajedno radimo u prenosu informacija o vakcini i vakcinaciji”, rekao je Čerkez.

S kampanjom o imunizaciji krenut će u narednom periodu kada budu imali tačan plan imunizacije u Federaciji BiH.

Govoreći o migrantima i korona virusu, kazao je da najniža stopa u BiH zaraženih migranata jer su zdravstveni radnici reagovali na vrijeme.

“Iako smo imali manje kapacitete i ljudske i tehničke, reagovali smo kako treba i uveli mjere koje su dovele do toga”, rekao je Čerkez.

Poručio je da ćemo i nakon vakcine jako dugo nositi maske i držati distancu, ali je izrazio nadu da će broj zaraženih ostati na niskom nivou kako bi se djeca vratila u školske klupe, a i ostali segmenti života bili bliže periodu od prije covida.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …